UvT tekent vandaag Prestatieafspraken

De Universiteit van Tilburg tekent vandaag het document prestatieafspraken. Collegevoorzitter Koen Becking ontmoet staatssecretaris Halbe Zijlstra van het ministerie van Onderwijs vanmiddag in Den Haag, zo vertelt hij aan Univers.

De nieuwe collegevoorzitter werkt de komende tijd ook aan een nieuw strategisch plan, waarin de plannen van de universiteit voor de periode 2014 tot 2017 verwoord staan. Volgend jaar zomer zal deze visie waarschijnlijk af zijn, aldus Becking. De Onderwijsvisie die al af is, zal als input worden gebruikt.

Het ingediende voorstel Prestatieafspraken van de UvT werd eerder door de reviewcommissie onder leiding van oud VSNU-voorzitter Frans van Vught beoordeeld met een magere voldoende. In het strategisch plan waar Becking aan werkt lijkt een scherpere visie neergezet te worden. In een interview met Univers zei Becking eerder een voorstander te zijn van duidelijke keuzes. “Er mag om die keuzes gestreden worden, maar uiteindelijk kies je iets en daar ga je dan ook voor. Er moet een punt op de horizon zijn waar je naartoe streeft. Ik kom niet naar Tilburg om op de winkel te passen. Dat past niet bij me. Profilering, internationalisering, kwaliteit van onderwijs en onderzoek. Dat zijn wel thema’s waar ik mijn stempel op wil drukken. Er moet in Tilburg een nieuw strategisch plan komen. Ingewikkeld, maar wel leuk. Bij zo’n plan moet je waken voor vaagheden. Schrijf helder op wat je wilt bereiken. En die resultaten moet je dan ook neerzetten, een strategisch plan is geen boekje voor de gezelligheid.”

Met de prestatieafspraken worden universiteiten niet alleen maar afgerekend op kwantiteit maar ook op kwaliteit. Hiervoor is budget beschikbaar oplopend tot 325 euro miljoen in 2016, voor het gehele hoger onderwijs. Dit is in totaal 7 procent van de onderwijsbekostiging. De slechte score van de UvT betekent ook dat de Tilburgse universiteit relatief weinig geld krijgt.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.