Stapel: “De waarheid was beter af zonder mij”

Om 15.00 uur legde Diederik Stapel een verklaring af bij het NOS journaal, als reactie op het eindrapport van de commissies van de universiteiten van Tilburg, Groningen en Amsterdam. Stapel spaart zichzelf niet: “Ik heb gefaald als wetenschapper.”

Niet alleen geeft Stapel aan dat hij als wetenschapper heeft gefaald, ook erkent hij dat hij collega’s een rad voor ogen heeft gedraaid. “Dat is verschrikkelijk,” aldus de voormalig hoogleraar. “Ik voel diepe, diepe spijt voor de pijn die ik anderen heb aangedaan. Ik voel verdriet, schaamte en zelfverwijt. De waarheid was beter af zonder mij.”

“Ik heb een wereld gecreëerd waarin nauwelijks iets mislukte en alles een inzichtelijk succes was. Die wereld was perfect. Precies zoals verwacht, voorspeld, gedroomd. Op een vreemde, naïeve manier dacht ik dat ik iedereen hier een plezier mee deed. Ik dacht dat ik mensen hielp,” aldus Stapel.

Totdat een jaar geleden de fraude in de openbaarheid kwam en Stapel zijn doctorstitel inleverde. Stapel vertelt dat hij sindsdien druk bezig is geweest om zijn eigen gedrag te doorgronden. “Ik heb professionele hulp gezocht. Ik ben dagboeken gaan schrijven. En dankzij gesprekken met vrienden en familie, en dankzij chemie en therapie, leer ik stukje bij beetje mijn kwelgeest in de ogen te staren en te temmen.”

Stapel wil verder niets vertellen. Later deze week verschijnt zijn boek bij uitgeverij Prometheus, gebaseerd op zijn dagboekfragmenten. Dit boek vertelt zijn verhaal het beste, meent Stapel. “Dit verhaal laat zich niet makkelijk samenvatten in korte soundbites of nieuwszoekende interviews.”

Over het onderzoeksrapport dat vandaag werd gepresenteerd zegt Stapel: “Ik ben blij dat de commissie haar onderzoek heeft afgerond. Hopelijk luidt deze afronding een nieuwe fase in voor alle betrokkenen en kan iedereen de toekomst, ondanks de littekens, teleurstelling en verbijstering, met vertrouwen tegemoet treden.”

Stapel wilde geen vragen beantwoorden voor de camera, daarvoor vindt hij zijn positie nog te zwak.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.