013 in zwaar weer, wil verbouwen

Het Tilburgse poppodium 013 heeft een investering nodig als het wil blijven bestaan en meedoen met de grote jongens. Als er geen investering komt, valt in 2014 het doek voor 013. Het poppodium heeft plannen om de kleine zaal en stage01 (Bat Cave) samen te voegen. Daarnaast wil 013 de grote zaal flexibiliseren, zodat het podium daar een publiek van maximaal 3000 mensen kan ontvangen. Het poppodium heeft wel een subsidie van 7 miljoen euro nodig van de gemeente Tilburg om de plannen te realiseren.

Het is een raar tijdstip om te komen tot het bouwen van een grote zaal. Zes jaar geleden probeerde Leon Ramakers van MOJO nog een grote zaal neer te zetten op het oude Van Gend en Loosterrein, nabij de Spoorzone. Dat plan sneuvelde omdat de gemeente dan wilde dat er in dezelfde zaal ook wielerrondes pasten. Nu wil MOJO wel weer een grote zaal in het zuiden, maar het liefst met subsidie van de gemeente. Maar een grote zaal hebben we al: de Booghal in de Spoorzone kan maar liefs 3500 mensen verstouwen en is uitstekend geschikt voor concerten. Tijdens aankomend festival Mundial worden daar al grote concerten gegeven. Als de plannen van 013 doorgaan hebben we in Tilburg dus twee grote concertzalen. Het is de vraag of die beiden goed kunnen draaien in een krimpende markt.

Subsidie

In 2014 valt een deel van de subsidie van 013 weg. 013 krijgt structureel van de gemeente 534.000 euro. Daarnaast kan het elk jaar een exploitatiesubsidie ontvangen van twee ton. Deze incidentele subsidie vervalt vanaf 2014. Mede dankzij deze subsidie kon 013 elk jaar kiet draaien en in goede jaren een winst van rond de 10.000 euro realiseren. Maar deze winst is niet genoeg om te blijven investeren en concurrerend te blijven. Bart van Gageldonk, hoofd marketing en communicatie bij 013, beaamt dat: “In 2003 is door Berenschot al vastgesteld dat de structurele subsidie te laag is om zo’n tent draaiende te houden. We krijgen weinig geld en draaien een hoge omzet.” Ondanks de hoge omzet en de subsidie, komt 013 maar net rond. Van Gageldonk vindt dat er een negatieve connotatie kleeft aan subsidie. Het poppodium heeft uit laten zoeken hoeveel 013 oplevert voor de gemeente Tilburg. Univers schreef daar eerder over.

Verlies

013 verliest volgens Van Gageldonk haar concurrentiepositie: “We hebben nooit investeringen kunnen doen, omdat er marginaal winst gedraaid wordt.” 013 maakt verlies op de stage01 en de kleine zaal, die samen ongeveer 150-300 mensen kunnen verwelkomen. Van Gageldonk: “Zodra je die zaal opent, gaan er metertjes lopen. Als we die zaal open doen maken we verlies: bands zijn duurder geworden – en kunnen ook meer mensen trekken – maar die passen niet in het zaaltje.” De hippe bandjes kunnen ook niet in de grote zaal, want daarvoor is die te groot: “Het is het verhaal van het servet en het tafellaken. De grote zaal is te groot. Bands vinden twee dingen belangrijk. Gage en een uitverkochte zaal.”

Verbouwing

Voor de investering moet 013 aankloppen bij de gemeente: de banken geven geen thuis omdat 013 niet solvabel is. Met de investering wil 013 de grote zaal uitbreiden naar een capaciteit van 3000 man. Van Gageldonk licht de plannen toe: “De uitbreiding gaat op een manier dat we de zaal flexibel kunnen schalen: dat we een zaal kunnen creëren waar je met 1000 man goed staat, maar ook met 2000 en 3000 mensen.” Het platte gedeelte van de grote zaal wordt uitgebreid, het podium naar achter geschoven. 013 moet daarvoor wel de achtertuin in, maar daar is volgens Van Gageldonk ruimte. De kleine zaal en stage01 worden samengevoegd: er komt een ‘grotere kleine zaal.’ Daarnaast krijgt van het geld ook de verouderde techniek een update.

Meedoen met de grote jongens

Volgens Fons van Iersel, initiatiefnemer van 013, was er destijds al het plan om de kleine zaal groter te maken. “Vierhonderd mensen in een kleine zaal is een ongelukkig aantal, zeker als er nog een podium in moet. Of ik voor deze verbouwing ben? Er zijn volgens mij twee opties voor 013. Of je wil bij de top 3 horen en meedoen met de grote jongens of je kiest voor de verdieping en gaat gewoon heel goed programmeren. Met dat laatste kies je meer voor de muziek. Dat is geen kwestie van gelijk of ongelijk, dat is een kwestie van voorkeur. Maar ik vind wel dat de gemeente duizend bloemen moet laten bloeien, dus het geld moet wel verdeeld worden”.

In april en mei worden de voorlopige begrotingen gemaakt bij de gemeente: het is aan 013 zaak om daarin opgenomen te worden. Deze begrotingen worden na de zomer definitief, daarna zou de verbouwing moeten starten. Als het aan het poppodium ligt, start in 2014 de interne verbouwing: het samenvoegen van de stage01 en de kleine zaal. In de zomer van 2015 wil 013 starten met het verbouwen van de grote zaal.

Rik Wassens en Francine Bardoel

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.