Analyse: Front versus SAM

Front zet hoog in, maar slaat de plank mis. SAM is conservatief met een tijdloos en degelijk verkiezingsprogramma. In de verkiezingsweek vergelijkt Univers de verkiezingsprogramma’s van beide studentenfracties. Inzet van de verkiezingen: vertegenwoordiging in de studentgeleding van de universiteitsraad.

SAM trekt ten strijde onder het motto ‘denkkracht omzetten in daadkracht’, Front voert haar gebruikelijk banier ‘going the extra mile’. Als pijlers voor de verkiezingen heeft SAM onderwijskwaliteit, brede ontwikkeling en faciliteiten. Front strijdt voor de actieve student, de internationalisering en innovatie. Beide verkiezingsprogramma’s zijn ontzettend slordig geschreven: spelfouten zijn schering en inslag en de structuur is ver te zoeken.

Front speelt in op actuele thema’s binnen de universiteit en de hoger onderwijswereld. Ze schermt met ambtelijke termen als MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), ‘bottom-up feedback’, ‘win-win-win situatie’ en duurzaamheid. De fractie slaat door in haar actualiteitsdrang. Zo loopt het verkiezingsprogramma achter met de tarieven voor een tweede studie. De informatie over bindend studieadvies in het tweede of derde jaar klopt ook niet: het is duidelijk geworden dat de universiteit niet meedoet aan de experimenten met een BSA in het tweede of derde studiejaar. (Overigens was de fractie daarvan wel op de hoogte, maar dat reflecteert het verkiezingsprogramma niet.)

De goede punten van Front worden ondergesneeuwd door het haast ambtelijke taalgebruik. Je moet bijna je best doen om goede punten te vinden als het verlangen van de fractie om de universiteitsbibliotheek langer open te houden en studenten ook in het weekend te laten genieten van een warme mensa-hap. Front is nog steeds tegen verplichte colleges en wil, net als vorig jaar, de bezuinigingen op het onderwijs een zachte landing geven in Tilburg.

SAM maakt zich sterk voor zaken waar ze thuis in is: flexibilisering van het onderwijs en faciliteiten. De fractie wil meer instroommomenten voor de thesis en voor de master. Interessante, nieuwe punten van SAM zijn een kortingsprogramma voor de aanschaf van laptops door studenten en het stimuleren van stagelopen.

Beide fracties willen vooral veel hetzelfde: uitwisseling stimuleren, beter Engels van docenten, betere cursusevaluaties, een betere (overzichtelijke) digitale leeromgeving, betere faciliteiten op en rond campus en betere koffie in de bibliotheek.

Ook willen Front en SAM beide beter tuinmeubilair op de campus. Front wil geen gewone picknick tafel, maar duurzame buitenwerkplekken met ‘picknicktafels met oplaadpunten voor laptops die worden voorzien van zonnepanelen.’ SAM wil gewoon een picknick tafel, het liefst van hout: ‘Fractie SAM ziet dan ook graag meer buitenmeubilair op het campusterrein verschijnen.’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.