Overleg sociaal leenstelsel mislukt

De kans dat er een sociaal leenstelsel komt, is klein. De politieke meerderheid ontbreekt, nu een overleg tussen kabinet en oppositiepartijen D66 en GroenLinks over de bezuinigingsplannen in het onderwijs is mislukt.

GroenLinks en D66 willen alleen meewerken aan het leenstelsel als er extra geld in onderwijs geïnvesteerd zou worden, als de OV-jaarkaart behouden bleef en als de aflossingstermijn aangepast werd. Dat wil het kabinet niet.

Afgelopen vrijdag stuurde minister Bussemaker een wet naar de Kamer waarin staat dat de basisbeurs voor masterstudenten per september 2014 gaat verdwijnen.

“Helaas, de onderhandelingen met kabinet over onderwijs zijn mislukt”, twitterde Alexander Pechtold (D66) gisteravond. Studentenorganisaties LVb en ISO vinden dat minister Bussemaker haar plannen moet intrekken. “Onbegrijpelijk dat de studenten wederom in grote onzekerheid zitten. Aan het begin van je studie maak je een studieplan, maar hoe kun je plannen maken als alle duidelijkheid ontbreekt?” zegt Ruud Nauts, voorzitter van het ISO.

Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb tegen Univers:  “We verwachten dat Groen Links en D66 zich blijven inzitten voor de studentenbelangen. Deze partijen spelen een cruciale rol. Wanneer de studiefinanciering afgeschaft wordt, komt de rekening direct op het bord van studenten te liggen. De toegankelijkheid van het hoger onderwijs komt hierdoor onder druk te staan.”

Het kabinet maakt volgens het voorgestelde leenstelsel 133 miljoen euro vrij om te investeren in de kwaliteit van onderwijs, maar volgens Janssen zijn er nog geen concrete plannen waarin precies wordt geïnvesteerd.

Volgens ISO-voorzitter Nauts moet het kabinet de tijd nemen om de investering helder te krijgen, goed in te richten en om studenten voor te lichten. Studenten van wie de ouders er in inkomen achteruitgaan, komen sneller in aanmerking voor een hogere aanvullende beurs. “ Je kunt de beurs sneller aanvragen, maar je krijgt deze niet direct. De groep met recht op een aanvullende beurs ondervindt hier hinder van. Er zijn ook studenten die wegvallen door weigerachtige of onvindbare ouders.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.