Horizon 2020 nadert

De datum 11 december 2013 zal in menig universiteitsagenda met rood omcirkeld zijn. Vanaf komende woensdag opent het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020 namelijk de termijn voor het indienen van onderzoeksvoorstellen. Er is veel geld te verdelen.

De termijn voor het indienen van voorstellen, zogeheten calls for proposals, opent aankomende woensdag en sluit op 24 maart. Op basis van deze voorstellen verdeelt de EU het onderzoeksgeld voor de jaren 2014 en 2015.

Ook voor Tilburg University zijn de calls for proposals een belangrijk moment, stelt Mirjam Siesling, subsidieadviseur bij de economische faculteit (TiSEM). “TiSEM streeft er naar de komende drie jaar 4 internationale onderzoeksprojecten, zogeheten collaborative projects, te coördineren. Dat is een ferme ambitie.” Universiteitsbreed reiken die ambities nog verder. Tussen 2014 en 2017 wil de universiteit met vijftig projecten van Horizon 2020 meedoen. Dit staat in het strategisch plan.

80 miljard beschikbaar
De EU stelt voor Horizon 2020 de komende zeven jaar 80 miljard euro beschikbaar voor onderzoek en innovatie. Siesling: “Dit geld is bedoeld voor fundamenteel onderzoek in de vorm van Marie Curie- en ERC-grants en toegepast onderzoek uitgevoerd in internationale consortia.”
Het onderzoekprogramma richt zich daarvoor op drie ‘pilaren’: Excellent Science, Industrial Leadership en Societal Challenges. “De door TiU recent ontwikkelde themadossiers voor onderzoek zoals zorg, arbeidsmarkt en vergrijzing sluiten hierbij aan”, zegt Siesling.

Misvatting
Op het eerste oog lijkt TiU weinig raakvlakken te hebben met de pilaren van Horizon 2020, maar dat is een misvatting volgens Siesling. “Industrial Leadership is vooral gericht op het bedrijfsleven, dus die staat wat verder van ons af. Maar Excellent Science past ons prima en met de name Societal Challenges sluiten goed aan bij onze universiteit. Wel is het zo dat in Horizon 2020 geen apart hoofdstuk is opgenomen over de sociale wetenschappen en de geesteswetenschappen (SSH). Dat kan ervoor zorgen dat sommige van onze faculteiten vinden dat er minder kansen voor hen zijn. Daar ben ik het echter niet mee eens: die kansen zijn er nog steeds, alleen zijn ze verspreid opgenomen in de Societal Challenges.”

Siesling benadrukt dat het binnen halen van subsidies en grants de hele universiteit aangaat. “Het is niet alleen mijn stokpaardje als adviseur bij TiSEM, onderzoekers van alle faculteiten en disciplines zullen worden aangespoord om op deze thema’s samen te werken.”

Update: de calls 2014 zijn inmiddels gepubliceerd.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.