Stop Ebola, Act Now

Studenten in laborantenjassen, een dokterstent en een overzicht van alle ebolabesmettingen op de campus. Een mogelijke ebola-uitbraak op de universiteit? We kunnen gerust ademhalen, want dit alles was slechts onderdeel van een ebola awareness day, georganiseerd door studenten van de minor Information Management.

Voor het vak Decision and Risk Analysis richtten de studenten Project SEAN (Stop Ebola, Act Now) op. “Met dit project proberen we awareness over ebola te kweken op de universiteit”, legt student Yorick Moison uit. In een filmpje dat in het Koopmansgebouw werd getoond, werd pijnlijk duidelijk dat sommige studenten inderdaad niks van dodelijke virus afweten. Zo is een student van mening dat ebola vooral voorkomt in de Verenigde Staten. Een andere student is ervan overtuigd dat het virus vooral in Spanje en Marokko voorkomt.

Ebola-uitbraak
Een groot onderdeel van het programma was het simuleren van een ebola-uitbraak op de universiteit. Een aantal studenten kreeg deze ochtend een envelop met daarin drie groene bandjes. Eén om zelf om te doen en twee andere bandjes om medestudenten mee te ‘besmetten’. Via online statistieken werd precies bijgehouden hoe het virus zich verspreidde over de campus. Zieken konden zich op sommige locaties laten genezen en maakten daarbij kans op verschillende prijzen. Al was er niet zo veel animo onder studenten om beter te worden. Slechts 22,3 procent van de in totaal 253 ‘geïnfecteerde’ studenten liet zich behandelen.

Tijdens de ‘ebolauitbraak’ werd er continu op gehamerd dat het slechts een simulatie betrof. “We mogen niet met deze labjassen buiten op de campus rondlopen, voordat mensen zich rotschrikken. Daarom staan we ook hier binnen in het Koopmansgebouw”, vertelt student Tjarco van Delft. “Vantevoren hebben we allerlei instanties als de GGD en de politie ingelicht om misverstanden te voorkomen.”

Informatie verstrekken
“We willen concrete informatie te verstrekken”, legt docent Bartel van de Walle uit. Het is belangrijk zoveel mogelijk van het ebolavirus af te weten om de juiste maatregelen te kunnen treffen tegen ebola. “Het is lastig om een goede beslissing te nemen als je niet over genoeg kennis beschikt. De Europese Unie heeft een miljard euro beschikbaar gesteld voor de bestrijding van ebola, maar hoe kunnen we dat geld het beste besteden?” Binnenkort vertrekt Van de Walle zelf naar Liberia om daar veldonderzoek te doen. Of hij bang is ebola op te lopen? “Iedereen moet een beetje bang zijn, want dan ben je tenminste voorzichtig.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.