Open Access maakt verdere stappen

De Bill & Melinda Gates Foundation zijn overstag gegaan met Open Access. Daarnaast heeft Nature Publishing Group toegang tot wetenschappelijke artikels vereenvoudigd. Het gebruik van een systeem waarbij wetenschappelijke artikelen publiekelijk toegankelijk zijn, begint hiermee in een sneltreinvaart toe te nemen.

Open Access
Met de nieuwe regels van de Gates Foundation zijn alle onderzoeken die geheel of gedeeltelijk door de organisatie gesponsord worden, voor iedereen toegankelijk. Onder het nieuwe beleid worden alle onderzoeken ‘Creative Commons’, waardoor het zonder toestemming gekopieerd, bewerkt en verkocht kan worden. De regeling gaat 1 januari 2015 van start en heeft een transitie periode met een tweejarig embargo. Vanaf 2017 zullen alle documenten meteen publiekelijk toegankelijk zijn. Het nieuwe beleid is een grote stap vooruit in de Open Access ontwikkelingen, omdat de organisatie een grote speler is in het financieren van onderzoeken: in 2012 en 2013 hebben zij ruim 2800 onderzoeken gefinancierd.

Onderzoeken delen
Nature, een gezaghebbend wetenschappelijk tijdschrift, heeft ook een nieuwe regeling bekend gemaakt. Onder de nieuwe regels zijn de abonnees in staat om de onderzoeken via links te delen met anderen. Daarnaast kunnen zo’n 100 media bedrijven deze links gratis in hun artikels toevoegen. Het nieuwe beleid zal tot inkomstenverlies leiden, maar niet meegaan in de Open Access movement is volgens Steven Inchcoomb, CEO van Nature Publishing Group, geen optie. “Er hangt een groter risico aan doen alsof het niet gebeurt. Met deze ontwikkelingen zou de markt zodanig kunnen veranderen dat wij onze positie verliezen als we er niet in meegaan”, zo vertelt hij in een interview met The Chronicle.

Globale ontwikkeling
Het Open Access systeem begint hiermee langzaam maar zeker globaal terrein te winnen. Vorig jaar introduceerde Obama een wet waarbij alle gesubsidieerde onderzoeken publiekelijk toegankelijk moesten worden binnen 12 maanden. In Nederland wordt een dergelijk idee ook gesteund en is Open Access ook al enige tijd een onderwerp van discussie. Onlangs ging uitgeverij Springer als eerste ermee akkoord.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.