Eerste onderhandelings-akkoord Open Access bereikt

Uitgeverij Springer en de Nederlandse universiteiten hebben een overeenkomst gesloten over de overgang naar Open Access. De twee partijen hebben hiermee het eerste akkoord bereikt in de tot dusver moeizame onderhandelingen.

Eerste stappen
‘We vertrouwen erop dat we samen met Springer door dit akkoord een beslissende stap in de goede richting zetten’, vertelt Koen Becking, voorzitter Tilburg University en hoofdonderhandelaar namens de VSNU. ‘Wetenschappers in Nederland kunnen door dit akkoord open access publiceren in bestaande Springer-tijdschriften. Tegelijkertijd blijven ze toegang houden tot deze tijdschriften om artikelen te kunnen lezen.’ Het onderhandelingsakkoord zet hiermee de eerste stappen in de invoering van het nieuwe publicatiesysteem. Al eerder is geprobeerd met diverse uitgeverijen een akkoord te bereiken. Niet altijd met succes. Onlangs nog liepen de onderhandelingen met Elsevier vast.

Terughoudend
Momenteel is het zo wetenschappelijke onderzoeken worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften met hoge abonnementsgelden. Universiteiten willen deze abonnementen nu alleen verlengen onder de voorwaarde dat de uitgevers instemmen met een overgang naar Open Access. Verschillende uitgevers zijn terughoudend, omdat het verdienmodel voor de uitgevers ingrijpend wijzigt. Uit het akkoord met Springer blijkt dat er toch schot in de zaak zit.

Toegankelijkheid
Open Access is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Door dit nieuwe publicatiesysteem betaalt niet de gebruiker, maar de auteur voor de publicatie, waarna deze vrij toegankelijk voor iedereen zal zijn. Staatssecretaris Dekker wil dat in binnen tien jaar 100% van de Nederlandse publicaties open access zijn.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.