Zondagsklasje voor de leergierige scholier

Op een zondagse morgen, wanneer velen zich nog een keertje omdraaien in bed, is er weinig activiteit op de campus te spotten. Maar de ijverige student die wel de campus weet te trotseren, zou zomaar een stelletje rondrennende kinderen kunnen aantreffen. Op zondag zitten namelijk de kinderen van de Weekendschool in het Warandegebouw. En daar hoort natuurlijk ook een speelkwartiertje op de campus bij.

Yoga-instructeur
Lesgeven in interessante vakgebieden uit de wereld van cultuur en wetenschap, door professionals uit het vak zelf. Dat is in essentie wat de IMC Weekendschool doet. Zowel hoogopgeleide als laagopgeleide beroepsgroepen passeren de revue: journalistiek, beeldende kunst, recht of geneeskunde, maar ook brandweerman, dierenverzorgster of yoga-instructeur. Per jaar volgen de kinderen acht vakken. Maar niet alleen de inhoud is belangrijk. “We werken met competenties. Daarbij gaat het om vaardigheden als presenteren, samenwerken en burgerschap. Maar andere, even belangrijke dingen die kinderen eruit halen zijn: het vergroten van het netwerk, aansluiting vinden bij de samenleving en kennis maken met rolmodellen,” vertelt Robbert Timmermans, jaarcoördinator bij de Weekendschool. Timmermans is er al vijf jaar werkzaam en begeleidt de eerste lichting.

Vette dingen doen
De weekendschool begint bij groep 7 en duurt in totaal drie jaar. Meedoen is echter niet voor iedereen mogelijk: je moet uit de sociaaleconomisch zwakkere wijken Stokhasselt, Quirijnstok, Heikant of de Kruidenbuurt komen. Werving voor de Weekendschool vindt plaats op de basisscholen in deze wijken. Kinderen interesseren voor (extra) onderwijs: over het algemeen lijkt het een lastige opgave. Toch heeft de Weekendschool daar helemaal geen moeite mee. “Het onderwijs is erg interactief; de kinderen gaan echt dingen doen. Dat vinden ze geweldig,” verklaart Timmermans. Dat vindt leerling Abdurraahman Mankaloglu (11) ook. Hij is van Turkse afkomst en zijn ouders werken in een fabriek. “Vorige keer zijn we naar een kasteel gegaan. Dat vond ik heel gaaf. Wat ik ook heel leuk vind is dat we zelf niet mogen kiezen met wie je moet samenwerken. Daardoor leer je kinderen van andere basisscholen kennen,“ vertelt hij. Ook Sharmaa’rke Barre (11) vindt het erg leuk. “Ik ben al het vierde kind in de familie dat meedoet aan de Weekendschool. Het is leuk want je leert over verschillende beroepen en je mag hele vette dingen doen.”

Als een echte soldaat
Momenteel volgt de groep het vak Beeldende Kunst. Daarvoor maken zij een banier, die zij zullen dragen tijdens een voorstelling. Deze voorstelling, genaamd Het Noordse Vuur, gaat over positieve, persoonlijke verhalen van bewoners van Tilburg-Noord. De banieren bevatten tekeningen van iets waar de leerlingen trots op zijn. “Daarvoor moeten ze natuurlijk marcheren. Dat gaan ze volgende week leren van een echte soldaat,” zegt Timmermans.

Veel animo
De weekendschool is een stichting en volledig afhankelijk van financiële bijdrages. “Participatie is gratis voor de kinderen. Tilburg University sponsort in natura: zij stellen de lokalen op zondag beschikbaar. De weekendschool zou echter niks zijn zonder de vele vrijwilligers,” zegt Timmermans. Een van die vrijwilligers is Gerda Jehoel (66). Zij raakte betrokken bij de Weekendschool via een kennis. Met haar achtergrond in de sociologie, begrijpt ze het belang van de Weekendschool maar al te goed. “Ik kom zelf ook uit een arm gezin en weet hoe belangrijk het is dat je kansen krijgt om verder te komen. Ik vind het een prachtig initiatief. En dat het erg succesvol is, blijkt ook wel uit de enorme animo.”

Timmermans: “Dit jaar waren er 150 aanmeldingen, terwijl er maar plek is voor 50 leerlingen. We zijn daar al iets van afgeweken door er 60 mee te laten doen. Maar dan moet je dus wel echt kijken naar waarom een kind mee wil doen. Als het antwoord is: ik wil leren over verschillende beroepen, of ik wil vriendjes maken. Dan is dat natuurlijk fantastisch. Die kinderen kunnen wij echt iets bieden.”

Het Noordse Vuur, 31 januari 2015. Entree gratis.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.