Knap gezicht even belangrijk als goed diploma

Zelfvertrouwen en een ‘aardig’ uiterlijk bij werkzoekende hoogopgeleiden is minstens zo belangrijk als een goed diploma en werkervaring. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Lager opgeleiden die in de dienstverlening willen werken kunnen er maar beter voor zorgen dat ze er goed uitzien. In hun geval is uiterlijk en zelfvertrouwen de belangrijkste factor voor succes.

Aantrekkelijke mensen hebben meer voordelen dan het sneller vinden van een baan. Zo worden ze sneller uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, hun uitnodiging voor een etentje wordt sneller geaccepteerd en ze kunnen sneller terecht bij hulpinstanties. Als je dan ook nog veel zelfvertrouwen hebt is het helemaal mooi. Uit het onderzoek blijkt: hoe hoger het zelfvertrouwen, hoe hoger de inkomsten. Daarbij hebben mensen met veel zelfvertrouwen vaak ook een hogere functie.

In het onderzoek moesten 129 deelnemers het uiterlijk beoordelen van in totaal 75 mensen op portretfoto’s (M/V). Iedere deelnemer kreeg er 25 te zien. Hierbij moesten ze rekening houden met leeftijd, etniciteit en geslacht. In de tweede stap werd aan 1600 mensen gevraagd wie ze wel of niet zouden aannemen voor een baan bij een kantoorboekhandel of consultancybureau. De portretfoto’s waren voorzien van een neppe naam, leeftijd, opleiding en werkervaring.

Het hele rapport lees je hier.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.