TOP-stadsfestival verregend

Het TOP-stadsfestival is altijd een vrolijke boel. Dit jaar ging het grandioos mis. Tenten waaiden weg, studenten kwamen niet opdagen. Verenigingen stonden er voor spek en bonen bij. Bedoelde de organisatie dit met de slogan ‘Over the TOP’?

Traditiegetrouw presenteren diverse verenigingen, de politieke en commerciële partijen van Tilburg zich op de TOP-week. Het festival staat garant voor een kleurrijke middag met muziek, bier en spelletjes. De nieuwe student ontdekt op een lichtvoetige manier wat er te doen is in Tilburg. Verenigingen werven nieuwe leden. Dat is belangrijk en daar doen ze moeite voor. Ze komen met een plan, ze sturen een delegatie met vaak speciaal ontworpen promotiemateriaal. En ze betalen een paar tientjes om er te mogen staan.

Maar dit jaar ging het mis. De organisatie koos voor de 35e editie van de introweek voor de slogan ‘Over the TOP’. Dat was ook de ervaring van aanwezigen op het Koningsplein. De aanhoudende regen, de gure wind, het was teveel. Het festival, dat op de planning stond van half 1 tot half 5, was weerloos voor de natuurkrachten. Lopen er normaal steevast groepjes brakke studenten langs de stands, nu waren ze maar sporadisch te zien. Sommige verenigingen kwamen vanwege het weer niet opdagen. De mensen die er wel waren, veelal van de verenigingen zelf, stonden in poncho of met paraplu in de hand te schuilen onder en naast de partytenten. Alleen de oppompende muziek en het bier van de tap deden denken aan zomerse sferen.

De weersverwachting was goed

Presentatie valt in het water
“Niks te doen hier,” zegt een bestuurslid van de Model United Nations. Maar ze geeft niet op en deelt flyers uit aan de enkeling die voorbijkomt. Ondertussen regent het gestaag door. Partytenten overstromen, af en toe stort er een flinke plas omlaag. Daar komt de wind nog bij, die onverwacht tegen tenten klapt. De mensen leren al snel: wie zijn tentstokken niet vasthoudt, is z’n schuilplek kwijt. Een tent waait omver, niemand raakt gewond. Materiaal waait het plein over. Sommige verenigingen staan de hele middag in de open lucht. Zo ook theatersportvereniging Rataplan. Voorzitter Hilde verwoordt wat de meeste verenigingen denken: “Jammer. Je hebt één keer de kans jezelf te presenteren in deze week, en dat valt nu dus in het water.”

Geen alternatief
Waarom hebben ze het niet verplaatst, vragen de mensen zich hardop af. “Het is heel jammer, daar kan ik kort over zijn,” zegt TOP-voorzitter Gijs Timmermans “Maar ik neem het onszelf organisatorisch niet kwalijk. De weersverwachting zag er goed uit. Rond vier uur zou het gaan regenen, zagen we de dag ervoor. We hebben dezelfde gok genomen als met de Spellendag. Toen is het prachtig weer geweest. Het had ook nu heel leuk kunnen worden.”

Op papier was er een alternatief programma. Maar dat bleek geen optie, ook niet toen de dag aan het verregenen was. “Dat hadden we in de Koepelhal gepland. Daar passen de studenten en mentoren wel in, maar niet ook nog eens de 81 deelnemende partijen.” Te weinig plek dus. Hoe dat kan? Timmermans: “Het aantal deelnemers is geëxplodeerd, er zijn er honderden bijgekomen in de laatste dagen. Dat kwam echt uit het niets. We hadden gerekend op 2200 á 2300 deelnemers, niet 2700. Dit is het hoogste deelnemersaantal ooit. En een grotere locatie om naar uit te wijken is er niet.”

Mensen vinden het stoer om een SOA test te doen, want dan zien anderen dat je seks hebt

Wiebelen met een stokje
Niet alles viel in het water. De gratis SOA test werd druk bezocht en trok veel bekijks. “Mensen vinden het stoer om een SOA test te doen, want dan zien anderen dat je seks hebt,” aldus één van de medewerkers. Daarna geruststellend tegen een jongedame die zichzelf laat testen: “Het is alleen een beetje wiebelen met een stokje.” Bij de EHBO hadden ze het ondanks de soms gevaarlijke wind niet druk. “Niet met dit weer,” zegt de vrolijke medewerkster vanuit haar stoel. “Andere dagen wel, dan zijn we juist de hele tijd bezig. Want studenten die actief spellen spelen, die raken snel gewond.” Om half vier is het plein uitgestorven, alleen de tent waar je Guitar Hero kan spelen en de biertent staan nog overeind.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.