BEST gaat door

Er is positief geadviseerd over reorganisatieplan BEST. Dat is gebeurd in de tweede Universiteitsraad van dit academisch jaar. Alle fracties stemden in, al ging dat niet zonder slag of stoot. De vragen die in een eerder Dagelijk Bestuur nog overeind bleven blijken voldoende beantwoord.

Een van de punten die uitgebreid behandeld werd, is de noodzaak van BEST. Het gaat immers goed met Tilburg University, zeker op financieel vlak. Nu ook op het gebied van studenteninstroom positieve signalen te herkennen zijn, worden er vraagtekens gezet bij de noodzaak van het reorganisatieplan. Fractie Onafhankelijken herinnerde daarom nogmaals aan het doel van de operatie: kwaliteitsverbetering. De AbvaKabo merkte op dat het College nog steeds tegen de bovenkant van zijn doelstelling zat, wat betreft het aantal fte dat wegbezuinigd wordt. Koen Becking, voorzitter van het College van Bestuur, haakte in op de doelstelling door te stellen dat het inderdaad om een kwaliteitsverbetering gaat. Dat het goed gaat met de universiteit maakt dat alleen maar mooier.

Ook kwamen er vragen over het frictiebudget. Dit zijn fte’s die ingezet kunnen worden om moeilijkheden naar aanleiding van de reorganisatie op te lossen. “Die worden eigenlijk al overal weggegeven”, merkte fractie Onafhankelijken op. Maar dat is niet het geval, counterde Koen Becking. “Het frictiebudget is er om problemen op te lossen als er ergens frictie ontstaat. Die kunnen dus nog niet weggegeven zijn.” Er werd positief gereageerd op een voorstel van de AbvaKabo om het frictiebudget langer beschikbaar te stellen dan enkel 2016. “Mits daar behoefte aan is”, stelde Becking.

BEST moet verder een cultuurverandering teweeg brengen. “Maar dat doe je niet zomaar, dat duurt wel 1000 dagen”, stelt rector magnificus Emile Aarts. Uiteindelijk moet er een organisatie staan die een cultuur van solidariteit en samenwerking ademt. “Alleen gaat het sneller, maar samen kom je verder”, besluit Aarts.

Na drie termijnen kwam er een eind aan de bespreking van BEST. Een bewogen bespreking, waar niemand overliep van enthousiasme, maar waar toch positief werd geadviseerd. Zo komt er een einde aan een lang traject, waarbij het plan zelfs teruggestuurd werd naar de tekentafel. Daarmee kan er nu eindelijk doorgegaan worden met de volgende stap van het plan: de implementatie.

Tijdspad BEST
 – 13 oktober: Het definitieve reorganisatieplan wordt vastgesteld door het College;
– Half oktober: Verspreiding van de brieven met de voorlopige plaatsing;
– Vanaf 17 november: Verzending van de definitieve plaatsingsbesluiten;
– Vanaf 1 januari: Nieuwe organisatiestructuur.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.