Kritiek op communicatie over BEST

De invoering van BEST wordt op verschillende niveaus zeer uiteenlopend beleefd. Het College van Bestuur brengt een blijde boodschap: de implementatie ligt op koers. Onder medewerkers heerst onrust omdat ze niet weten wat er gaat gebeuren.Het verschil kwam aan het licht in de vergadering van het dagelijks bestuur. “Alles loopt. Het tempo is hoog, de sfeer is goed. Er spelen alleen een paar kleinere kwesties,” zei bestuursvoorzitter Koen Becking tijdens een presentatie over de voortgang van BEST. Op 1 januari gaan alle onderdelen van de nieuwe ondersteuningsorganisatie van start, zo schetste hij.

Zijn verklaring over het voortvarende proces staat in schril contract met de beleving onder het personeel, zo bleek uit reacties van db-leden. “Medewerkers van Academic Support weten nog niet eens waar op 1 januari hun stoel staat,” reageerde Tjits Roselaar van de Fractie Onafhankelijken. “Dat mag dan als een kleine kwestie worden gezien, voor medewerkers is het heel belangrijk om te weten: waar moet ik op 4 januari gaan zitten?”

Academic Support is de grootste afdeling in het BEST-bestel. Onlangs werd Hilde Baert benoemd tot directeur. Die benoeming is gecommuniceerd, maar in feite weten de medewerkers van Academic Support verder nog helemaal niets, aldus Roselaar. Zelfs de gezamenlijke bijeenkomst op 14 december, waar het personeel onder meer kennis kan maken met Baert, is nog niet gecommuniceerd met de medewerkers, aldus Roselaar.

Aan het bestuur deed ze het dringende verzoek om zorgvuldig te gaan communiceren, ook over ‘kleinere kwesties’. “Bij verhuizingen is het heel belangrijk dat mensen weten waar hun stoel komt te staan. Dat haalt een hoop onrust weg.” Ze werd bijgevallen door Marinus Verhagen van de AbvaKabo: “Voor ons is belangrijk dat de mensen weten wat ze te wachten staat. Mensen geven nu aan dat ze dat niet weten.”

Rector Emile Aarts toonde begrip voor de kritiek. Op 14 december kunnen vragen geadresseerd worden aan de nieuwe directeur, zei hij. Of Baert ook meteen antwoorden heeft, is nog de vraag. De organisatie is nog in opbouw, de directeuren voor onderzoek en onderwijs moeten nog worden aangesteld, schetste de rector.

Naast de aankondiging van de start op 1 januari van de nieuwe afdelingen, vertelde Becking dat het huisvestingsplan voor BEST in april klaar is. “Daarna zullen de verhuizingen volgen.” Ook het personeelsplan is afgerond, zei hij. “Alle medewerkers weten waar ze geplaatst worden.” Verhagen wilde daarop weten hoeveel medewerkers een bezwaarprocedure zijn gestart tegen een verplaatsing of andere functie. De bestuursvoorzitter kon daar nog geen uitsluitsel over geven.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.