BEST breekt faculteitsraden op

Als gevolg van reorganisatieplan BEST kan ondersteunend personeel vanaf januari geen lid meer zijn van de Tilburgse faculteitsraden. De wijziging komt midden in het facultaire jaar. Zittend personeel wordt uit hun functie gezet. Faculteiten gaan daar wisselend mee om.

De faculteitsraden worden al jaren mede gevormd door ondersteunend personeel dat zo inspraak heeft op de facultaire besluitvorming. Vanaf januari worden faculteiten enkel nog gerund door bestuurders, wetenschappelijk personeel en studenten.

Faculteiten oefenen dan niet langer zeggenschap uit over het OBP. Daarom verliezen OBP’ers hun recht op inspraak. In de nieuwe organisatie vallen ze onder één dienst (University Services). Daarvoor wordt een dienstraad ingericht. Dan geldt geen instemmings- maar overeenstemmingsrecht. De zittende OBP’ers zijn nu overgeleverd aan de grillen van de faculteiten. Die gaan daar als volgt mee om.

Tilburg Law School: adviseurs
2 OBP’ers. Formeel horen ze er niet meer bij, maar bij de rechtenfaculteit kunnen de zittende OBP’ers blijven tot aan de volgende verkiezingen. De faculteit kiest ervoor de leden aan te houden als adviseurs. Decaan Corien Prins: “Omdat we deze raad niet alleen gebruiken voor formele momenten, maar ook vaak over inhoud discussiëren, wil ik ze graag als adviseur handhaven tot de volgende verkiezingen.”

Tilburg School of Humanities: denkt nog na
1 OBP’er. TSH beraadt zich nog op de te volgen werkwijze. Directeur bedrijfsvoering Lex Oostrom erkent dat aanblijven in de rol van adviseur een optie is. Net als het uitbreiden van de personeelsgeleding met meer wetenschappelijk personeel. Maar personeel dat zich niet eerder verkiesbaar gesteld heeft, komt niet in aanmerking om tussentijds lid te worden. Oostrom: “Die optie valt af, want wij hebben geen reservelijst.”

Tilburg School of Economics and Management: vervangen
2 OBP’ers. TiSEM gaat de kieslijst afwerken. Dat zegt Willem Megens, secretaris van de faculteitsraad. Zo probeert de raad de twee plekken te vullen om de resterende 8 maanden van het raadsjaar met een volledige bezetting af te ronden. Plannen voor een adviseursfunctie waren er nog niet. Megens: “Maar ik sluit niet uit dat we dat alsnog kunnen doen. Het is een goede suggestie van TLS.”

Tilburg School of Social and Behavioral Sciences: vervangen
1 OBP’er. De sociale faculteit vervangt de zittende OBP’er door een wetenschappelijk personeelslid dat op de kieslijst stond. OBP’er Lieke van der Wijk heeft begrip voor de keuze. “Het is een verandering binnen de organisatie. Omdat ik vervangen kan worden door iemand van de kieslijst, hoeven ze me niet aan te houden.”

Tilburg School of Catholic Theology: aanhouden
2 OBP’ers. Net als de rechtenfaculteit heeft de katholieke faculteit besloten de OBP’ers hun zittingstermijn uit te laten zitten. OBP’er Fred den Heijer denkt niet dat de faculteit OBP’ers echt uit gaat sluiten van de raad, zoals de bedoeling is. “Wij zijn heel kleinschalig. Er is besloten de OBP’ers ook dicht bij de faculteit te laten werken.” Het zou onlogisch zijn om ze dan uit de raad te weren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.