Carnaval bedreigd door indianen-tsunami

De carnavalsweek is uitbundig en groots gevierd in Kruikenstad. Toch staat deze mooie traditie volgens de Raad van Elf steeds meer onder druk. Voorzitter Jan Smulders: “Ik mag het misschien niet hardop zeggen, maar de groep indianen van boven de rivieren wordt elk jaar groter en dreigt het feest voor de rest te verpesten. Ze zingen niet mee, verkleden zich karig, maar pikken wel de beste plek in van de polonaise (-voorop, red.).”

Volgens de Tilburgse hoogleraar Brabantse volkscultuur Ineke Verwoerd groeit het anti-indianenkamp beneden de rivieren. Ook blijkt uit verschillende datasets dat vooral vrijdag- en zaterdagavond populair zijn voor feestzoekers van buitenaf. Strenger controleren op het station of de stad afsluiten voor indianen blijkt lastig. Verwoerd: “Er is echter een breder gedragen gevoel dat er maatregelen nodig zijn. De vraag rijst hoeveel indianen een volksfeest aan kan.”

Ervaringsdeskundige Ferry van Carnavalsvereniging De Bierschaope onderschrijft het probleem. “Bij tumult op het Piusplein weet ik zeker dat er indianen bij betrokken zijn.” Volgens hem ontstaat verregaande polonaisepolarisatie, omdat ook het aantal cowboys verder stijgt. “De meeste cowboys en -girls komen van hier en willen onze cultuur beschermen. Ik vind dat logisch, maar als je dat zegt in de krant word je gelijk als radicaal weggezet.”

Professor Verwoerd waarschuwt voor escalatie. “Radicale lieden als Ferry moeten geen podium krijgen.” Ook geeft ze aan dat indianen goed zijn voor de economie en steeds beter integreren. “Laten we dat niet vergeten dat sommige oud-indianen tegenwoordig verkleed gaan als piloot of stewardess. Over een tijdje valt het niet meer op en heeft niemand het er nog over.”

Tekst: Nathan de Groot. Eerder verschenen in Univers no. 7.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.