CvB onderschatte internationaal studentenhuisvestingsprobleem

CvB onderschatte internationaal studentenhuisvestingsprobleem

“Met alle respect, maar dat studenten twee weken op de bank moeten slapen, daar gaan we toch niet onze hele visie op aanpassen?” Dat was het antwoord van collegevoorzitter Koen Becking voor de zomervakantie op de zorgen van Fractie Front over de huisvesting van internationale studenten. En nu zijn er de gebakken peren.

“Wij hoorden het hem zeggen en waren geschokt”, zegt Elbrich Meijering, dagelijks bestuurder van studentenpartij Fractie Front. Becking deed de uitspraak in het Dagelijks Bestuur-overleg van afgelopen 30 juni. Dit na de waarschuwing van Front dat de Tilburgse universiteit steeds meer internationale studenten wil trekken, maar onvoldoende nadenkt over hun huisvesting. En met de huidige problemen die het geeft om de internationale student een dak boven het hoofd te bieden, kan Meijering zich niet aan de indruk onttrekken dat het CvB de zorgen weinig serieus nam: “Het CvB beloofde de ontwikkelingen te monitoren, maar kijk eens hoe ernstig het nu is: studenten slapen in hotels, of anders ergens op de bank. Bij de volgende vergadering met de collegevoorzitter moeten we hier zeker op terugkomen.”

Specifieke problemen

Tilburg is geen stad met een hoge kamernood, maar Front wijst op de specifieke problemen voor de internationale student. Verhuurders wensen vaak dat ouders garant staan, maar dat is moeilijk te regelen met ouders in een ver buitenland. Een vast inkomen hebben de internationale studenten meestal ook niet, waardoor het moeilijk is samen een appartement te betrekken. Bovendien is het lastig om vanuit het eigen land in te schatten of een verhuurder betrouwbaar is. Onlangs waren er nog twee slachtoffers van een malafide Tilburgse verhuurder die internationale studenten borg liet betalen voor een kamer die er niet was, bevestigt ook internationale studentenvereniging IESN. En daar komt bij dat Nederlandse studenten vaak kiezen voor een Nederlandse huisgenoot, zoals blijkt uit kameradvertenties die expliciet aangeven: ‘Dutch students only’. “En dat terwijl bijvoorbeeld een Engelsman aan de keukentafel toch net zo leuk, zo niet nog leuker kan zijn”, vindt Meijering van  Fractie Front.

De maatregelen van het CvB staan hier:

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.