Web app spoort statistische fouten op in wetenschappelijke artikelen

Web app spoort statistische fouten op in wetenschappelijke artikelen

Methodologen van Tilburg University en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben een app ontwikkeld waarmee statistische fouten automatisch worden opgespoord in wetenschappelijke artikelen. De app heet ‘statcheck’ en is geschreven door Sacha Epskamp van de UvA en Michèle Nuijten van Tilburg University.

Onderzoekers kunnen de app gebruiken om hun eigen werk te checken voordat ze het naar een wetenschappelijk tijdschrift sturen. Voor tijdschriften is het bruikbaar bij het beoordelen van aangeboden artikelen. De web app richt zich op artikelen binnen de psychologie.

De nieuwe app is sinds vandaag te gebruiken. Het programma ‘statcheck’ bestaat al een tijdje binnen de open source statistieksoftware R. Voor mensen die niet in ‘R’ kunnen programmeren, is het nu ook mogelijk om statcheck te gebruiken. Met het programma kan nagekeken worden of gerapporteerde p-waarden wel kloppen met bijbehorende data.

Uit eerder onderzoek van Nuijten waarin ze zo’n 30.000 psychologische artikelen controleerde met statcheck, blijkt dat ongeveer de helft van de psychologische artikelen minimaal 1 fout bevat.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.