Numerus fixus verdwijnt bij hogescholen

De centrale loting voor numerus fixusopleidingen wordt met ingang van het volgende studiejaar afgeschaft. Deze plannen werden in 2014 al gepubliceerd, maar pas nu de flyers, keuzegidsen en open dagen op beginnen te borrelen, blijkt dat veel hogescholen voor het gemak de numerus fixus in zijn geheel achterwege laten.

Geen loting

Vanaf het studiejaar 2017-2018 mogen instellingen niet meer loten. In plaats daarvan moeten zij het overschot aan inschrijvingen oplossen met een selectieprocedure. Hoe deze selectie precies in z’n werk gaat, mogen de hogescholen en universiteiten zelf bepalen, zolang er maar geen sprake meer is van loting. Ook de automatische toelating op basis van eindexamencijfers is niet meer toegelaten. Wil je je plaatsen voor een numerus fixus opleiding, dan is de kans groot dat je verschillende matchingsevenementen en toetsen moet doorstaan. Volgens de overheid zorgt deze procedure voor een betere inhoudelijke match tussen student en opleiding.

Minder numerus fixus

Het vaststellen van een selectieprocedure kost niet alleen veel tijd, maar ook geld. Voor veel hoge scholen is dit de reden om het hele numerus fixus-systeem overboord te gooien, zo meldt de Keuzegids HBO 2017. Maar liefst 45% van de hogescholen die afgelopen jaar nog het numerus fixus systeem hanteerden, zullen dat komend jaar niet meer doen.

Eerlijke kansen

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is te spreken over deze ontwikkeling: “We hebben gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van selectie. Als nu blijkt dat het te veel werk is, komt dat in principe de toegankelijkheid van het onderwijs ten goede”, zei LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout tegenover de NOS. Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is tevreden: “Als studenten vrij zijn de opleiding te kiezen die zij willen, leidt dat tot eerlijke kansen. Daar dienen zo min mogelijk drempels voor opgeworpen te worden.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.