Pochen voor professionals

In mijn eerdere column ‘Puur om te pochen’ vertelde ik al dat ik een enorme behoefte heb aan het uitdragen van mijn superioriteit tegenover het gewone, niet-universitaire volk. Pakweg driekwart van mijn gevoel van eigenwaarde komt voort uit slim gevonden worden door andere mensen en ik heb een grote behoefte om gevalideerd te worden in mijn eigen gevoelens van superioriteit.

Het zal daarom niemand verbazen dat ik door de jaren heen een aantal methodes heb ontwikkeld om mensen ervan te overtuigen dat ik veel intelligenter ben dan ik daadwerkelijk ben. In het kader van de plicht tot kennisoverdracht onthul ik hierbij drie manieren om net te doen alsof je intellectueel begaafder bent dan je eigenlijk bent.

1. Gebruik veel prefixen

Veel mensen die slim willen klinken gebruiken ingewikkelde woorden om slim te lijken. Deze aanpak is populair onder de pochers, maar komt met zijn gevaren. Je kunt woorden als ‘demagogie’, ‘entameren’ en ‘recalcitrant’ gebruiken om slim te klinken, maar deze woorden zijn erg contextgebonden. Bovendien kan het voorkomen dat je gespreksgenoot, leergierig als hij is, vraagt naar de betekenis van deze woorden, waardoor je de betekenis van je hele arsenaal aan poch-woorden moet onthouden. Beter is het om intellectuele prefixen zoals ‘quasi’ te gebruiken. Met dit soort prefixen kun je al heel snel semi-intellectueel klinken terwijl je quasifilosofische uitspraken doet over een of ander pseudowetenschappelijk ex ante onderzoek naar het nut van teennagels.

2. Gebruik het woord ‘semantisch’ in iedere discussie die je voert

Wanneer je een discussie voert en je weet niets meer om te zeggen, gebruik dan het woord ‘semantisch’ om je gesprekspartner op het verkeerde been te zetten. Gebruik in combinatie met het woord ‘pragmatisch’ werkt extra goed. Aangeraden is om een variant van de volgende zin te gebruiken: “Laten we nu geen semantische discussie gaan voeren en even pragmatisch ernaar kijken”.

3. Alles is altijd ‘genuanceerder dan je denkt’

Eén van de makkelijkste manieren om jezelf slim voor te doen is nooit een duidelijke mening ergens over te hebben, maar altijd wel te doen alsof dat komt omdat je juist ergens veel van weet. Als je geen duidelijke mening hebt, kun je immers geen ongelijk hebben en kom je daarnaast slimmer over dan mensen die in het voor óf tegen kamp zitten. Als iemand een duidelijke mening uitspreekt ergens over, kijk dan bedenkelijk en zwijg even. Zucht dan en zeg iets in de richting van: “Ik zie je punt, maar de kwestie ligt genuanceerder dan je denkt.” Hier kun je het vaak al bij laten, maar als je nog extra wilt pochen kun je hierna de argumenten van het voor en tegen kamp afratelen terwijl je af en toe woorden als ‘echter’ en ‘daarentegen’ gebruikt. Succes gegarandeerd.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.