Nationale studieschuld gestegen tot recordhoogte

De nationale studieschuld is gestegen tot 17,9 miljard euro. Vijf jaar geleden stond de totale studieschuld nog op 12 miljard.

Om aandacht te vragen voor de groeiende studieschuld sinds de invoering van het leenstelsel, heeft het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vandaag de Nationale Studieschuldmeter gelanceerd. Daarop kan je ‘real-time’ de stijging van de studieschuld zien. Jan Sinnige, voorzitter van ISO, zei tegenover het Algemeen Dagblad dat de totale studieschuld met circa 55 euro per seconde zal toenemen. Om het nog aanschouwelijker te maken, wordt de schuld ook uitgedrukt in Macbooks (12.411.971 stuks) en bier (7.193.978.499 stuks).

Zowel het ISO als de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) willen de overheid eraan herinneren aan de belofte dat de besparingen van het leenstelsel ten goede zouden komen aan de student. Vooralsnog zien ze de aangekondigde investeringen onvoldoende terug.

NOS meldde eerder dat een vijfde van de voormalig studenten grote moeite heeft om de studieschuld af te lossen en deurwaarders op bezoek krijgt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.