Het Tilburgse waterrantsoen

In navolging van de waterbeperkingen voor passagiers met het vliegtuig, gelden er nu ook beperkingen voor tentamen-makende studenten. Door een recente maatregel mochten Tilburgse studenten de afgelopen weken niet meer dan een halve liter water meenemen naar tentamens. In de laatste Universiteitsraad trokken de studentenfracties hierover aan de bel.

Met de zomerhitte zijn hun zorgen wel te begrijpen. Een halve liter water tijdens een tentamen van drie uur is niet veel. En dan hebben we het nog niet over studenten die zwanger zijn, een griepje hebben of om andere gezondheidsredenen goed moeten drinken.

Maar laten we ons, om beide kanten van de zaak te belichten, eens verdiepen in de voordelen van dit waterrantsoen. Hier komen ze:

1. Een aanslag

Door de beperkingen op Schiphol weten we allemaal dat vloeistof een potentieel moordwapen is. Er bestaan namelijk allerlei ontvlambare en explosieve vloeistoffen. Nu kan een tentamenzaal natuurlijk niet neerstorten, maar al die tentamenblaadjes vatten wel makkelijk vlam. Er zal maar net één overspannen student met twee liter kerosine bij het tentamen Hoofdvragen van de Sociologie 1 zitten. Nu hoor ik je denken: “Ja, maar met een halve liter kerosine kom je ook een eind”. Maar dan vergeet je dat er in een tentamenzaal altijd een gepaste ruimte tussen de studenten moet zitten, om spieken te voorkomen. Met een halve liter steek je dus hoogstens een paar andere studenten aan. Dat valt nog te overzien.

2. Waar trek je de grens?

Duidelijke grenzen stellen is belangrijk. Dat merk ik bij mijn dochter van drie, maar bij volwassenen is het niet anders. Dat kun je betuttelend noemen, maar hoe zou je het vinden als er tijdens een tentamen naast je iemand met een fust, een regenton of een gevuld opblaaszwembadje zit? Dat leidt af. Daarbij kun je – verscholen achter je waterton – veel makkelijker spieken. En wat te denken van waterpistolen? Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er geen betere manier is om over een blackout bij vraag 2(d) heen te komen, dan een medestudent vier rijen verderop nat te spuiten. Met een halve liter fles kun je hoogstens je buren nat gooien, maar dat is veel minder anoniem, dus daar zou ik niet aan beginnnen.

3. Spieken

Naast het spieken vanachter een waterton, vormen ook gewone flesjes een reëel risico. Op etiketten kun je namelijk een spiekbriefje schrijven. Op een half liter flesje kan dat ook, maar dat is dan een klein spiekbriefje. Niet te vergelijken met een spiekbrief op het etiket van een 1,5 liter fles. Overigens zou ik ook wetboeken verbieden tijdens (rechten)tentamens. Die bevatten al snel honderden pagina’s, allemaal zeer geschikt als spiekbriefje.

4. Biercantus

Naast de hoeveelheid vloeistof is ook de soort vloeistof nu voorgeschreven: water. Dus kerosine mag niet. Whiskey is ook niet toegestaan. Dat laatste is een goede optie voor studenten die zich niet goed hebben voorbereid maar toch graag een leuke tijd hebben tijdens het tentamen. Dat is heel begrijpelijk, maar niet prettig voor studenten die wel goed geleerd hebben. Het is niet makkelijk om je te concentreren als een deel van de zaal al zingend de polonaise doet. Het is goed dat daar nu eindelijk een einde aan komt. En nu denk je misschien: “Maar waarom dan geen non-alcoholische dranken, zoals energiedrank?”. Nou gewoon: dat is slecht voor je tanden.

5. Het milieu

Aan Tilburg University studeren zo’n 13.000 studenten. Stel: die nemen naar ieder tentamen twee flesjes water mee. Er vanuit gaande dat iedere student voor elk tentamen nieuwe flesjes koopt (en daar gaan we gewoon even vanuit) levert dat – bij vijf reguliere tentamens per semester – 130.000 flesjes op. Tel daar de hertentamens bij op en dan heb je: een heleboel flesjes. Daar warmt de aarde van op, want plastic wordt gemaakt van aardolie. En als de aarde opwarmt dan krijg je het warm en neem je nog meer flesjes mee naar tentamens. Een desastreuze vicieuze cirkel! Daar komt nog bij dat al dat excessieve drinken leidt tot meer toiletbezoekjes en dus tot een hoger waterverbuik. En als alle studenten die flesjes dan ook nog achterlaten in de tentamenzaal (en daar gaan we gewoon ook even vanuit), dan is dat heel vervelend voor de schoonmakers.

Kortom, er is veel te zeggen voor de ingestelde waterbeperkingen. Toch heeft men, naar verluidt, afgelopen week besloten om het waterlimiet per direct op te hogen naar één liter. Een slippery slope, als je het mij vraagt. Voor je het weet zit de Tilburgse student tijdens de tentamens weer als vanouds te spieken op het volgeschreven etiket van een plastic regenton gevuld met whiskey en/of kerosine.

Anne de Vries

Promovenda en docent TLS

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.