Waarom studenten ja/nee zeggen tegen seks

Een man schept op over het aantal hertjes dat hij heeft geregeld, een vrouw verzwijgt bedpartners. In haar bachelorscriptie zoekt Luisa Decker (Sociologie) naar verklaringen voor deze verschillende houdingen ten opzichte van casual seks. 

Het is even slikken, een academische scriptie waarin het woord ‘seks’ 296 keer voorkomt. Maar dan heb je het tijdsbeeld wel te pakken. Studenten leven anno 2017 in een hook-up cultuur van friends with benefits, fuck buddies, one-night stands en booty calls. Veel plezier, liefde en seks, weinig verplichtingen. De studententijd is inderdaad de tijd van je leven.

In haar bachelorscriptie Seks zonder verplichtingen (beoordeeld met een 9) schrijft Luisa Decker over een heuse hype van casual seks. Die komt op gang doordat de studententijd vaak samengaat met het op kamers gaan en het afgezonderd wonen van de ouders. ‘Studenten voelen zich dan minder gecontroleerd en neigen ertoe om meer uit te proberen. Door verenigingen en een groot aantal jonge mensen kom je snel in contact met elkaar en op feestjes met alcohol zeggen jongeren vaak sneller ‘ja’ tegen zoenen en seks, dan in nuchtere toestand.’ Datingsapps als Tinder, Happn en Grindr werken casual seks nog verder in de hand.  Er is wel iets geks aan de hand. Terwijl iedereen er op los feest en beest, zouden mannen meer sekspartners hebben dan vrouwen. Belangrijker nog: het zijn nog altijd de jongens die de stoere verhalen vertellen en de meisjes die aantallen sekspartners omlaag liegen. Er is kennelijk een verschil tussen hoe jongens en meisjes tegen seks aankijken, maar het was nog niet helemaal onderzocht waar dat door komt. In haar scriptie zoekt Decker naar mogelijke verklaringen voor de verschillende houdingen ten opzichte van casual seks. Daarvoor stelde ze een vragenlijst op die is beantwoord door 300 respondenten in de leeftijd van 17 tot 35 jaar.

De eerste mogelijke verklaring is social learning, er zou een zogenaamde dubbele standaard worden aangeleerd. Van mannen wordt verwacht dat zij veel seks hebben en vrouwen moeten terughoudend zijn omdat ze anders door de samenleving worden gestraft. De tweede mogelijke verklaring is dat er gender scripts zijn, letterlijk dat vrouwen het script van de gatekeeper volgen en mannen die van initiatiefnemer richting seks. De derde mogelijke verklaring? Andere verwachtingen. Vrouwen zouden meer passie en liefde uit seks willen halen, wat met casual seks moeilijker is, waardoor ze het ook minder doen. Mannen zijn uit op lust, orgasme en plezier en doen het dus vaker.

‘Mannen worden bejubeld als players, vrouwen gestigmatiseerd als sletten’

Uit de data die Decker verzamelde blijkt dat er geen inherente verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Bewijs dat gender scripts of uiteenlopende verwachtingen van de seks bepalend zijn, vond ze niet. De enige verklaring die laat zien waarom er toch verschillen zijn in hoe mannen en vrouwen tegen seks aankijken, is het sociaal leren. Als studenten denken dat zij door de samenleving gestraft worden, hebben zij minder casual seks. Denken zij beloond te worden door de samenleving, dan hebben ze meer seks. In principe hebben mannen en vrouwen evenveel seks. Maar omdat mannen worden bejubeld als player en vrouwen gestigmatiseerd als slet, verzwijgen vrouwen seks vaker. Waarschijnlijk doen vrouwen het daarom ook minder, maar daar zou vervolgonderzoek naar gedaan moeten worden.

De samenleving bepaalt met wie je seks hebt. Zeker studenten zijn erg bezig met wat anderen over ze denken en hoe dat het leven beïnvloedt. Dit is alleen anders als je niet sterk wordt beïnvloedt door wat de samenleving van je verwacht en aan je opdringt met de seksuele dubbele standaard. Pas dan heeft sociaal leren weinig invloed op je en kan je vrijer je koers tussen de lakens uitstippelen.Scriptie: Seks zonder verplichtingen. Een onderzoek naar het effect van social learning, gender scripts en love styles op casual seks onder Nederlandse studenten

Scribent: Luisa Decker (1992). Volgt nu de master sociologie aan Tilburg University en werkt als student-assistent en onderzoeksstagiaire bij het departement Sociologie.

Begeleider: Peter Achterberg

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.