Kamertekort blijft probleem in Nederlandse studentensteden

Kamertekort blijft probleem in Nederlandse studentensteden

Utrechtse studenten kampeerden deze week op straat om aandacht te vragen voor de te hoge huren voor studentenkamers. Wanneer wordt er in Tilburg iets gedaan aan dit schijnbaar onoplosbare probleem?

Landelijk is er een tekort van bijna 40.000 studentenkamers. Dit blijkt uit het de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting die in oktober 2017 is uitgebracht. In Tilburg gaat het om een gebrek aan zo’n 800 kamers. Hierdoor zijn studenten bereid meer te betalen dan ze eigenlijk zouden moeten. Huurbazen maken hier gebruik van. Cijfers van de Landelijke Studentenvakbond tonen dat studenten in alle studentensteden te veel huur betalen. In Tilburg betaalt ongeveer 62 procent van de studenten te veel huur. Het gaat hierbij om een bedrag van 66,22 euro per maand te veel. Hoewel dit in vergelijking met andere studentensteden meevalt – in Amsterdam is het 160,92 euro – gaat het toch om bijna 800 euro per jaar.

Gemeente Tilburg

Het probleem speelt al jaren en de vraag is wat eraan kan worden gedaan. De gemeente Tilburg laat bij monde van een woordvoerder weten dat zij geen mogelijkheden heeft om tegen te hoge huurprijzen op te treden: “Gemeenten hebben publiekrechtelijk geen instrumentarium om op te treden tegen te hoge huurprijzen. Het is dan ook van belang dat studenten weten hoe zij de hoogte van hun huur kunnen checken en wat zij kunnen doen wanneer hun huur te hoog is.” De gemeente heeft vorig jaar wel  de brandbrief mede ondertekend die is verstuurd aan minister Ollongren. Daarin werd opgeroepen juridische maatregelen te nemen tegen uitbuiting van studenten.

Volgens Miguel Reijnen, kandidaat gemeenteraadsverkiezingen voor de SP , is dit niet genoeg en moet er meer dialoog gevoerd worden tussen de gemeente, de studenten en de onderwijsinstellingen. Hij heeft het tot zijn missie gemaakt om alle huisjesmelkers de stad uit te jagen: “De afgelopen vier jaar is dit onderwerp geen enkele keer bij de raad aan bod gekomen. Dit moet veranderen.” Om dit te bereiken wil hij een website oprichten voor studenten in Tilburg waar zij misstanden kunnen aangeven en advies kunnen krijgen.

Betaal je teveel?

Ben je benieuwd of je te veel huur betaalt? Dit kun je controleren op https://lsvb.nl/checkjekamer/.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.