“Amerika stevent af op een afwaardering”

De Amerikaanse president Donald Trump lokt een handelsoorlog uit. Het tart elke logica, zijn economische adviseur Gary Cohn stapte al op, maar gelukkig begrijpt onze hoogleraar economie Sylvester Eijffinger ook de ratio achter het irrationalisme.

 1. Professor Eijffinger, begrijpt u wat Trump bezielde, toen hij importtarieven op staal en aluminium afkondigde?

“Ik zag een interview met Peter Navarro, ook een economisch adviseur van Trump, op CNN. Daar kwam de aap zo’n beetje uit de mouw. Vooral China is hem een doorn in het oog, omdat het land geen vrijhandel toestaat en patenten en copyrights niet serieus neemt. En dat klopt ook. Mijn boek over de Europese economie is ook in het Chinees vertaald, nooit een cent voor gezien!”

2. Dus Trump heeft eigenlijk wel een punt?

“Nou nee, hij had best wat kunnen dreigen met speciale tarieven voor China, punt is alleen dat hij de importtarieven reeds heeft afgekondigd, tot grote ontsteltenis van buurlanden als Mexico en Canada. Moet je bedenken, Canada, dat zij aan zij heeft gevochten met de V.S. in de oorlog! Trump opereert als de vastgoedman die hij is, een gewiekste projectontwikkelaar, die met zwaar geschut komt en dan hoopt dat hij er de best mogelijke deal kan uitslepen. Zo werkt het alleen niet in de wereldpolitiek.”

3. Wat kan het gevolg zijn?

“Een handelsoorlog. En daar wordt niemand beter van. De handelstheorie van comparatieve voordelen van econoom David Ricardo kan dat uitleggen. Door de handel zo min mogelijk barrières op te leggen, kunnen landen zich toeleggen op waar ze het beste in zijn. Een land concentreert zich bijvoorbeeld op elektronica, zoals Korea, weer een ander specialiseert zich in Agri-Food, zoals Nederland. Dan wordt de productiviteit verhoogd en verlaag je de prijzen voor iedereen.”

4. Europa kondigde ook meteen tegenmaatregelen aan. Er wordt gedacht aan importtarieven op typisch Amerikaanse producten, zoals spijkerbroeken en whisky. Is het niet beter om even af te wachten en de handelsoorlog niet verder op te stoken?

“In dit geval moet je hard terugslaan, de tanden laten zien. Als je je weifelachtig toont, verlies je credibility en lijkt het alsof er wat te halen valt voor figuren als Trump.”

 5. Wat gaat de handelsoorlog Trump opleveren?

“Hij denkt er de staalindustrie mee te kunnen redden, maar die legt het af tegen andere staal producerende landen. Hij investeert in een sector die ten dode is opgeschreven en zou zich beter kunnen richten op Silicon Valley en de hoogwaardige kennisindustrie, daar valt meerwaarde te creëren. Maar ja, hij heeft een hekel aan universiteiten hè? Trump gaat de economie niet helpen op de lange termijn. Tel daarbij op dat hij met zijn cadeautjes voor de superrijken de staatsschuld flink laat oplopen. De dollar is belangrijk voor de wereldeconomie en daarom kan hij dit doen. Maar de dollar is zo belangrijk omdat Amerika als een betrouwbaar en stabiel land wordt gezien door stakeholders. Trump doet hier afbreuk aan. Op deze manier stevent Amerika af op een afwaardering door de kredietbureaus. Dat zou een nieuw historisch dieptepunt kunnen betekenen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.