Even wennen

Dit jaar werden de oude systemen van MySis en de Persoonlijke studiegids vervangen door het gloednieuwe OSIRIS systeem. Dit systeem bood een gebruiksvriendelijke vervanging voor de verouderde systemen die veel problemen opleverden. De introductie van dit nieuwe systeem ging dan ook gepaard met een hoop enthousiasme van de initiatiefnemers. Enthousiasme dat ik persoonlijk niet deelde. Ik heb namelijk, net als het gros van de mensen op deze planeet, een hekel aan veranderingen.

Veranderingen zijn eng. Veranderingen halen een stukje weg van een wereld waar we ons thuis voelen, waar we veilig zijn. Veranderingen stellen nieuwe regels op, breken onze gewoontes af, veranderen de wegen die we gewend zijn te bewandelen. Door veranderingen voelen we ons verdwaald, beduusd, raken we onze grip op de wereld even kwijt. Veranderingen, hoe klein ze ook zijn, geven ons een machteloos gevoel. Geen wonder dat ik de verandering naar OSIRIS niet leuk vond. De kennis die ik door jarenlang gebruik van het oude systeem had opgedaan, was niks meer waard. Mijn oude opvattingen en tradities werkten niet langer in dit systeem. Opeens moest ik opnieuw ontdekken hoe de wereld van OSIRIS in elkaar zat.

Ik had hier niet om gevraagd.

Maar niet alles draait om mij. De oude systemen waren bij mij bekend en vormden geen enkele moeite, maar achter de schermen bleken die systemen voor anderen gepaard te gaan met veel problemen, irritatie en frustratie. De verandering naar een nieuw systeem was voor mij eng en onnodig, maar bleek voor anderen een opluchting. Een opluchting voor een probleem dat ik zelf niet eens had overwogen.

Veranderingen zijn vaak niet leuk, zeker niet als ze aan je worden opgedrongen. We leven in een tijd waarin de wereld om ons heen verandert en waarin we soms het gevoel hebben de controle een beetje kwijt te raken. Toch is het belangrijk dat we ons niet laten leiden door onze instinctieve reactie van verontwaardiging en paniek wanneer de wereld om ons heen dreigt te veranderen. Natuurlijk, niet iedere verandering is goed en in sommige gevallen is de juiste reactie inderdaad keihard “nee!” schreeuwen en vechten voor de wereld die je kent, maar sta voor je dat doet even stil, leef je in in anderen en bedenk goed: is dit écht een probleem, of is dit (net als OSIRIS) gewoon even wennen?

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.