Surprisetherapie

Net als veel Nederlanders vierden we bij mij thuis vorige week Sinterklaas. Naar oer-Hollandse traditie ging dat gepaard met zelf geknutselde surprises en poëtisch onverantwoorde sinterklaasgedichten. In gesprekken met leeftijdsgenoten kwam ik er de afgelopen paar weken achter dat ik een uitzondering ben in het naleven van deze traditie. Veel studenten kiezen in plaats van de klassieke surprises ervoor om met hun huisgenoten cadeautjes uit te wisselen met een (kort) gedichtje, als er al iets wordt gedaan met de huisgenoten. Zonde. Surprises hebben namelijk een belangrijke therapeutische functie en zijn de dé manier om de relatie met huisgenoten langdurig gezond te houden. Ik leg het uit.

Huisgenoten gaan onlosmakelijk gepaard met irritaties. Hoe goed de relatie tussen jou en je huisgenoten ook is, er is altijd iets om je aan te ergeren. Misschien zijn het de schoenen waar jij steeds je nek over breekt, misschien zijn het die borden die steeds in de gootsteen blijven liggen, misschien is het die fiets die al drie weken met een lekke band in de gang staat (‘ik ga de band morgen plakken’). Om de lieve vrede in huis te bewaren houden we hier vaak wijselijk onze mond over. Als we iets erover zeggen zijn we namelijk een ‘zeur’ en ‘verpesten we de gezellige sfeer’.

Maandenlang gaat het goed en ergeren we ons  geluidloos aan schoenen, fietsen en vuile vaat. Tot we op een dag terugkomen van een rottentamen en struikelen over de schoenen in de hal, tijdens ons gestruikel onze elleboog openhalen aan die !@#$% fiets die er nog steeds staat en vervolgens de keuken in een post-apocalyptische staat van vuile vaat aantreffen. Dan barst de bom, dan gaan we krijsen en tieren en het is voor iedereen direct duidelijk wie er ‘overdreven reageert’ op een paar schoenen. Gezellige sfeer verpest.

Dit alles had voorkomen kunnen worden door een jaarlijkse surpriseavond. Op een surpriseavond kun je namelijk al je irritaties in een surprise stoppen en op deze manier je huisgenoot aanspreken op zijn irritante gewoontes of vervelende karaktertrekken. Het mooie is dat deze huisgenoot vervolgens niet mag zeggen dat je een zeurkous bent. Het hoort er immers  bij met Sinterklaas. Stinkt je huisgenoot? Geef hem een enorme deobus vergezeld door een passief-agressief gedicht (‘Wanneer jij binnenkomt weten we het meteen, met die knoflookwalm om je heen’). Geef er als cadeau ook nog een bus deo bij en het is helemaal duidelijk. Jij hebt je punt gemaakt en de ontvangende huisgenoot kan alleen maar lachend jouw irritaties aanhoren. Prachtig, toch?

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.