Tilburgse hoogleraar doet vervolgonderzoek naar dwangarbeid bij de Goede Herder

Tilburgse hoogleraar doet vervolgonderzoek naar dwangarbeid bij de Goede Herder

Was er inderdaad sprake van dwangarbeid in de instellingen van de Zusters van de Goede Herder? Op die vraag zal de Tilburgse hoogleraar arbeidsrecht Mijke Houwerzijl de komende maanden een antwoord formuleren.

Het onderzoek gebeurt in opdracht van minister Dekker en moet in december worden afgerond. Houwerzijl werkt samen met de Leidse hoogleraar sociaal recht Guus Heerma van Vos.

De vraag naar verder onderzoek ontstond nadat het rapport van commissie-De Winter, over de misstanden in de Nederlandse jeugdzorg, onvoldoende uitsluitsel gaf. Dit tot grote teleurstelling van een groep van ruim 140 voormalige meisjes van de Goede Herder, die gezamenlijk strijden voor erkenning en herstelbetalingen van de overheid.

Eerder dit jaar zei minister Dekker onderzoek naar dwangarbeid en eventuele herstelbetalingen niet nodig te vinden. De minister kwam op die beslissing terug toen hoogleraar Jan van Dijk zijn bevindingen over de misstanden bij de Goede Herder naar buiten bracht.

Op basis van de getuigenissen van veertig slachtoffers, die onafhankelijk van elkaar vertellen over hun ervaringen in de instellingen, concludeerde de Tilburgse victimoloog dat de congregatie zich overduidelijk schuldig heeft gemaakt aan jeugddwangarbeid en mensenhandel. De overheid was daarvoor medeverantwoordelijk, vrijwel alle kinderen kwamen op last van de kinderbescherming bij de Goede herder terecht. De commissie-De Winter was echter veel minder stellig over het thema dwangarbeid, vandaar dat de minister opdracht gaf tot wederom een onderzoek.

Eindelijk duidelijkheid

Minister Dekker zal op basis van dit nieuwe onderzoek bepalen of de overheid tot een regeling van herstelbetalingen over moet gaan.

Die beslissing mag niet lang meer op zich laten wachten, zo bepleitte Jan van Dijk dit voorjaar in Univers: “We hebben het over 140 zwaar getraumatiseerde bejaarde vrouwen, die nu alweer een jaar in grote onzekerheid leven. Zij lijden daaronder. Er moet nu snel duidelijkheid komen.”

Meer weten? Lees hier alles over de strijd voor gerechtigheid en erkenning van de meisjes van de Goede Herder.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.