Van Driel: ‘Onderwijs niet innovatief genoeg’
Het hedendaagse onderwijs moet zich meer richten op flexibiliteit en innovatie. Dat stelt Hans van Driel, vice-decaan onderwijs aan de faculteit Geesteswetenschappen, in een interview met freshbrain.nl.
De samenleving is grondig aan het veranderen, aldus Van Driel, die tevens de cursus mediawijsheid verzorgt. We gaan van een schriftcultuur naar een digitale cultuur, en dat betekent dat we te maken krijgen met een andere set normen en waarden. “Begrippen als privacy en auteurschap gaan veranderen of zelfs verdwijnen. Het onderwijs moet hierop inspelen.”
Die onderwijsinnovatie is echter ver te zoeken, zo betoogt Van Driel. Zo hanteren onderwijzers nog steeds de traditionele normen en waarden van de universiteit en verzetten ze zich tegen nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast ligt de focus nog steeds teveel op onderzoek. “Het universiteitspersoneel werd altijd geselecteerd op het onderzoeksverleden, niet op capaciteiten als docent. Dit is gelukkig wel aan het veranderen.”
Hoe moet het dan beter? Van Driel noemt onder andere videocolleges, die steeds beter worden. Ook moeten er andere technieken worden meegegeven aan studenten, die meer gericht zijn op het bedrijfsleven, waar de meeste studenten immers terecht komen. Zo moeten studenten snel verbanden kunnen leggen, verschillende perspectieven kunnen combineren en samenwerken met specialisten uit andere velden.
Het belangrijkste daarbij is dat studenten opgeleid moeten worden tot zelfstandige mensen die zelf kunnen bepalen hoe ze problemen het beste op kunnen lossen. De vice-decaan pleit daarbij voor flexibiliteit: door zich te richten op het vaststellen van eindtermen en het toetsen daarvan ontstaat de ruimte om cursussen flexibeler in te richten. “Laat studenten zelf bepalen hoe en waar ze kennis en kunde willen opdoen”, aldus Van Driel.