Minder studenten studeren in buitenland

Nederlandse studenten studeren minder in het buitenland dan studenten uit andere Europese landen. Meer dan driekwart van de studenten zegt een buitenlands avontuur te overwegen. Toch blijft het aantal studenten dat de stap naar het buitenland daadwerkelijk maakt achter. Dit blijkt uit een vandaag verschenen rapport van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Diverse oorzaken

Ondanks dat veel studenten het avontuur en de ervaring die een periode in het buitenland biedt aantrekkelijk vinden, zetten maar weinig studenten daadwerkelijk de stap. Het ISO geeft op basis van eigen onderzoek diverse redenen voor het lage aantal Nederlandse studenten wat in het buitenland studeert. De kosten die een stap naar het buitenland met zich meebrengt wordt het meest genoemd als beperkende factor. De invloed van het leenstelsel op het dalende aantal studenten wat naar het buitenland gaat, is niet specifiek besproken in het rapport van het ISO. Het is uiteraard niet ondenkbaar dat dit een rol speelt in de beslissing van de studenten om thuis te blijven. Naast het financiële aspect worden ook de angst voor het onbekende en de grote kans op studievertraging als barrières gezien.

In Tilburg

Het ISO geeft in haar rapport aan dat voor iedere Nederlandse student die naar het buitenland gaat, er drie buitenlandse studenten naar Nederland komen. Dat Tilburg University veel buitenlandse studenten aantrekt mag geen geheim meer heten. Het aantal Tilburgse studenten dat een semester in het buitenland studeert is lastiger in te schatten. De universiteit kon op dit moment geen aantallen noemen over haar eigen studenten in het buitenland.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.