‘We zullen de harde knip met souplesse invoeren’

Studenten van de fracties SAM en Front hebben in een vergadering van de universiteitsraad veel vragen over de uitwerking van de harde knip en de uitzonderingen op de regel. Rector Philip Eijlander heeft toegezegd dat de universiteit in het eerste jaar van de harde knip (2012-2013) de regeling ‘met souplesse’ zal toepassen.

De universiteitsraad heeft instemmingsrecht over de hardheidsclausule in de regeling van de harde knip, dat wil zeggen de uitzonderingsgevallen. Momenteel ligt er een voorstel om dezelfde procedure te hanteren die ook voor het bindend studieadvies geldt. Dit betekent dat studenten die hun bachelor niet helemaal kunnen afronden, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn, bijzondere familieomstandigheden meemaken, een bestuursbeurs hebben van minstens vier maanden of topsporter zijn, toch in de master mogen doorstromen of een extra tentamenkans krijgen.

Maar hoe hard is die hardheidsclausule? Volgens de rector zal de universiteit in het eerste jaar de regeling “ruimhartig toepassen” en “veel oog hebben voor bijzondere situaties.” “Studenten hebben hun studie ingericht zonder van de harde knip te weten, daarom zullen wij altijd goed kijken naar individuele situaties. Het wel of niet doorstromen naar de master mag niet op één vak blijven hangen.” Overigens is de rector wel duidelijk wat betreft het formele aantal tentamenkansen: dit blijven er twee, ook mét de harde knip.

De fractie SAM vraagt zich af in hoeverre de hardheidsclausule ook geldt voor studenten die studievertraging oplopen door een verblijf in het buitenland. Hierop zegt de rector dat voor deze groep niet zomaar een uitzondering gemaakt kan worden, maar dat de universiteit in de eerste periode van de harde knip wel coulant zal zijn in ‘schrijnende gevallen’. Mist een student een tentamenkans door een periode in het buitenland, dan is de hardheidsclausule van toepassing, en zal de betreffende student bijvoorbeeld een herkansing kunnen doen.

Parallel aan de discussie over de hardheidsclausule speelt de discussie over de meerdere instroommomenten voor de master, immers ook een manier om de harde knip ‘zachter’ te maken. Hoewel de universiteitsraad geen instemmingsrecht heeft over deze kwestie, komt wel de vraag naar voren of met name de economische faculteit van plan is om meerdere instroommomenten te realiseren. De rector moet hierop het antwoord schuldig blijven, maar zegt toe dit te stimuleren bij de faculteit.

De studentenfracties hameren er tot slot op dat de universiteit de studenten nauwgezet blijft informeren over de harde knip en de toepassing daarvan in Tilburg. Fractie Sam stelt voor om informatiesessies te organiseren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.