Tilburg University ontvangt 2,5 miljoen uit anonieme erfenis
Een anonieme erflater uit Twente heeft Tilburg University en drie andere universiteiten tien miljoen euro nagelaten voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Tilburg mag het legaat samen met de universiteiten van Twente, Wageningen en de VU in Amsterdam verdelen. Elke universiteit krijg een evenredig deel.

Het geld dat Tilburg toekomt is bedoeld voor onderzoek dat eraan bijdraagt ‘om tot een harmonieuze samenleving te komen wanneer bevolkingsgroepen elkaar beter leren kennen en begrijpen.’
De 2,5 miljoen euro is bestemd voor het Centrum voor Religie in de Publieke Sfeer (CRiPS). In dat nieuwe instituut bundelen sociologen en religiewetenschappers van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences (TSB) en de Tilburg School of Catholic Theology (TST) hun krachten voor onderzoek naar de rol van religie en spiritualiteit in onze hedendaagse ‘seculiere’ samenleving.
Verrast
Socioloog Peter Achterberg, mede-coördinator van CRiPS, was blij en ook een beetje verrast met het geld. Een paar jaar geleden ontvingen de onderzoekers al 100 duizend euro van de weldoener en nu komt daar nog eens 2,4 miljoen bij. Met dat geld heeft het centrum onder andere nieuwe medewerkers kunnen aantrekken.
Achterberg benadrukt het belang van het onderzoek. Religie speelt niet alleen een rol als morele richtsnoer, maar ook als sociaal bindmiddel. En religie is voor veel mensen nog altijd belangrijk. Uit een recent grootschalig onderzoek blijkt weliswaar dat steeds minder Nederlanders lid zijn van een kerkgenootschap. Maar het valt op dat onder jongeren, en dan met name Gen Z, de houding ten opzichte van kerk en geloof juist positiever is dan bij de voorgaande generatie.