Heleen Mees wil vrouwelijk potentieel mobiliseren

De UvT heeft er sinds november een beroemdheid bij. Heleen Mees komt als adjunct assistent-professor de economische faculteit versterken. De econome, juriste en publiciste blijft in New York wonen maar zal regelmatig gastcolleges geven.

Een van haar eerste wapenfeiten was een gesprek met verschillende studenten over het tekort aan vrouwen in politiek en bedrijfsleven. Een thema dat echt in het straatje van Mees valt. Zo is ze auteur van het boek Weg met het deeltijdfeminisme.

Ook schreef ze tussen hebzucht en verlangen over de wereld van het grote geld. In de zomer gaat Mees promoveren op een proefschrift over monetair beleid en de rol van China in een globale wereld. “Nederland is een heel apart land. Het is het enige land in Europa waar vrouwen zo weinig werken.” Zo begint Mees met een stevig statement. “De vrouwen die werken, doen dat veelal parttime. Dat komt door ons verleden. Als de moeder huisvrouw was, identificeert de dochter zich daarmee.

Daar breek je niet in een keer doorheen. Maar als je als werkgever of overheid de paramaters verandert, kun je de emancipatie wel sturen. Dat moet ook, want de beroepsbevolking krimpt. We moeten het vrouwelijk potentieel mobiliseren. Vrouwen moeten ook de betere banen krijgen. Door uitbreiding van kinderopvang of gebruik van nanny’s kunnen vrouwen fulltime werken. Dat vraagt wel een cultuuromslag. Veel vrouwen vinden het vreemd om hun kind vijf dagen in de week alleen te laten. Maar in de VS is dat bijvoorbeeld heel normaal. Daar werken veel meer vrouwen fulltime in topposities. Wat in je omgeving normaal is, ga jij ook normaal vinden.”

Woensdag 10 november werd Mees als eerste gast door studenten aan de tand gevoeld tijdens Food for Thought. Dit is een initiatief van de economische faculteit en de faculteitsverenging Asset, waarbij studenten tijdens de lunchpauze sleutelfiguren uit samenleving en politiek interviewen over actuele maatschappelijke thema’s.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.