MESS project van CentERdata krijgt extra geld

Uit het evaluatierapport van een externe commissie blijkt dat het project ‘An Advanced Multi-Disciplinary Facility for Measurement and Experimentation in the Social Sciences’ (MESS) van CentERdata zeer succesvol verloopt. De 750.000 euro die door de externe commissie wordt geadviseerd extra te investeren in het project wordt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toegekend.

De kern van het project wordt gevormd door een internetpanel van 5000 huishoudens in Nederland. Uit het oordeel van de commissie blijkt dat het Longitudinal Internet Studies for the Social sciences (LISS) panel functioneert zoals voorzien en bekend is bij onderzoekers in binnen- en buitenland. Marcel Das, directeur van CentERdata, is op twee manieren blij met dit nieuws. “Enerzijds omdat de uitkomst van de evaluatie van de commissie zo positief is, maar ook met de middelen die we krijgen om nieuwe activiteiten te ontplooien.”

450.000 euro van de extra subsidie is bestemd voor het inzetten van gezondheidsindicatoren, zogenoemde biomarkers, waarmee CentERdata gegevens verzamelt. Momenteel loopt er een studie onder 1000 huishoudens met geavanceerde weegschalen voor het meten van gewicht en vetpercentage. Andere mogelijke biomarkers zijn bloeddrukmeters en bewegingssensoren. Het overige deel van de subsidie is bestemd als bijdrage voor extern gebruik van het migrantenpanel.

Het MESS project werd in 2006 opgezet door onderzoeksinstituut CentERdata, gevestigd op Tilburg University. Hiervoor kregen ze een NWO-subsidie van het kabinet om een impuls te geven aan de Nederlandse kenniseconomie en het innovatieklimaat in Nederland. Het gaat om een voorziening voor het verzamelen van data, tevens gericht op experimenteel onderzoek met betrekking tot de methoden en technieken van sociaal-wetenschappelijk onderzoek. De huidige financiering loopt nog tot en met 2013.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.