Stappen tot zes uur?

D66, VVD en TROTS hebben deze week een initiatiefvoorstel ingediend voor de verruiming van de sluitingstijden van Tilburgse horeca.

Volgens Peter van Gool, gemeenteraadslid voor D66, gaat het er vooral om om de stapbeleving te verbeteren. “Dat alle kroegen nu om vier uur dicht moeten, zorgt voor een flink stressmoment om vier uur – zowel voor cafés als eetgelegenheden, taxi’s en nachtbussen. Kroegen kunnen straks beter inspelen op hun uitgaanspubliek, en zelf bepalen wat een goede sluitingstijd is.”

Dat komt ten eerste de veiligheid ten goede, vindt van Gool: momenteel sluiten alle horecagelegenheden op hetzelfde tijdstip, waardoor verschillende groepen mensen tegelijk op straat belanden, en er vaak spanningen en onveilige situaties ontstaan. Van Gool denkt niet dat de regeling de alcoholconsumptie zal doen verhogen. “Ervaring uit andere steden die al een tijdsverruiming hanteren, zoals Nijmegen en Groningen, leert dat er niet meer wordt verdiend aan alcohol.”

In het voorstel staat verder dat zogenaamde natte horeca – de cafés – tussen 4 en 6 geen nieuwe mensen meer naar binnen mogen laten. Droge horeca (eetzaken) gaan er waarschijnlijk wel op vooruit: zij mogen in het voorstel open blijven zolang ze willen. Nu is het om vier uur dringen voor een broodje shoarma – en ook dat wordt voorkomen als kroegen allemaal hun eigen sluitingstijden hanteren.

Het initiatief is al ondertekend door de SP, de Verenigde Seniorenpartij en de Partij voor Tilburg. “Daarmee komen we twee zetels tekort voor een meerderheid”, aldus Van Gool. Hij verwacht wel dat die meerderheid gehaald gaat worden. In de komende raadsvergadering op 7 februari wordt duidelijk of het voorstel wordt doorgevoerd.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.