‘Luie student met uitsterven bedreigd’

De luie, feestende student wordt met uitsterven bedreigd. Volgens Stichting OER (Onderwijs Evaluatie Rapport) komt dit type student nauwelijks meer voor. Onderzoekster Daniëlle Fictorie onderzocht de oorzaken van langstuderen. “De belangrijkste motieven voor vertraging blijken studiegerelateerd te zijn.”

Wie hebben jullie ondervraagd?
“Het gaat om 800 Utrechtse studenten, gemiddeld 21 jaar oud en verdeeld over de verschillende faculteiten. Een meerderheid (55,9 procent) is vrouw. 690 studenten zijn bezig met een bachelor, 112 studenten met hun master. Bijna de helft van hen heeft al vertraging opgelopen. De Utrechtse student in zijn gedrag zal niet anders zijn dan de Tilburgse student, dus ik denk dat we de uitkomsten van het onderzoek breder kunnen zien.”

Wat zijn die uitkomsten dan?
“Wij hadden verwacht dat veel studenten vertraging oplopen omdat ze genieten van het studentenleven. De meeste studenten lopen echter uit omdat ze extra vakken volgen, studeren in het buitenland, een tweede studie doen of een extra stage. Verder lopen studenten uit omdat ze een bijbaantje hebben waarmee ze hun studie betalen. En soms zijn de vakken te moeilijk, vooral bij de Betastudies. Studenten geven ook aan dat ze door de kabinetsplannen sneller willen afstuderen, dus bijvoorbeeld een buitenlandstudie laten schieten.”

En nu?
“We waren al met het onderzoek bezig voordat het kabinet met de plannen kwam. Maar we hebben de resultaten nu naar de diverse Tweede Kamerfracties gestuurd. De eerste reacties van de oppositiepartijen zijn positief.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.