Carnaval in Tilburg blijft zuipfeest

Bier, bier en nog eens bier. Als het aan de gemeente Tilburg ligt, staat carnaval dit jaar gewoon in het teken van drank. Het gemeentebestuur neemt geen maatregelen om drankmisbruik tijdens het volksfeest tegen te gaan.

Veel andere Brabantse gemeenten gaan samen op zoek naar een oplossing voor de overmatige alcoholconsumptie tijdens de carnavalsperiode. Daarover bericht het AD vandaag. Zo wordt er op veel plekken bier met een laag alcoholpercentage geschonken. Ook wordt het gebruik van zogenaamde ‘zuipkarren’ teruggedrongen.

Voorwaarden
De Carnavalsstichting is tijdens de optochten in Tilburg zelf verantwoordelijk voor het tegengaan van overmatig drankgebruik. Dat zegt Teun van Biljouw, projectleider Handhaving bij de gemeente. “De stichting stelt de voorwaarden waaraan de optocht moet voldoen. En het controleren doet de politie. Wij nemen verder geen extra maatregelen.”

Wel legt de gemeente voorwaarden op aan het gebruik van de zuipwagens. Maar die liggen volgens Van Biljouw voor de hand, zoals het verbieden van alcohol voor jongeren onder de zestien.

Ingewikkeld
Het Centrum Veilig en Gezond Uitgaan (CVGU) snapt dat het ingewikkeld is om voor carnaval goede maatregelen te treffen. “Er zijn duizend-en-een redenen om het niet te doen”, zegt Martijn Planken van het CVGU. “Het is vaak teveel gedoe. Bovendien is carnaval een feest waarbij alcohol centraal staat. Het terugdringen van drankgebruik klinkt voor veel gemeenten als iets tegenstrijdigs.”

Toch vindt Planken het jammer dat steden als Tilburg geen extra moeite doen om massale dronkenschap te voorkomen. “We balen er wel van. Zeker als het probleem wordt afgeschoven op andere partijen, zoals carnavalsverenigingen. Gemeenten horen hun verantwoordelijkheid te nemen.” [Wessel Wit/GeR]

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.