In polonaise het parcours op

De atletiekwedstrijd met carnaval, de Kruikenloop, begint zaterdag 5 maart. Dit wordt de 25ste keer dat de Tilburgse feestvierders de alcoholische versnaperingen van de avond ervoor eruit kunnen zweten.

“De carnavalszaterdag is een van de enige dagen waarop geen renwedstrijd wordt georganiseerd. Wij dachten met de Kruikenloop daarom veel deelnemers te trekken”, zegt organisator Henk Aertsen. Het evenement beviel de Tilburgers erg goed, het trok de eerste keer genoeg deelnemers om het organiseren van de loop door te zetten.  

Prof en amateur
De wedstrijd is onderverdeeld in verschillende doelgroepen. Zo is er een wedstrijd voor alleen vrouwen, mannen en kinderen. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen de professionele en amateuristische atleten. De wedstrijdafstanden variëren van 15 km voor serieuze atleten tot 1000 meter voor de kinderen.

“Eerst was de wedstrijd alleen bedoeld voor topatleten. Op een gegeven moment deed een van de organisatoren mee en die kwam helemaal verkleed op de startplaats. Sindsdien zijn er veel deelnemers die verkleed verschijnen”, zegt Greg van Hest, zelf een bekende hardloper en sponsor van de Kruikenloop. Doordat er verschillende wedstrijden zijn, zijn er ook verschillende prijzen. “De beste prestatie van de kinderen wordt belonen we met een bioscoopbon. De best verklede deelnemer krijgt een prachtige beker en de echte topatleten ontvangen prijzengeld. De eerste plek bedraagt 40 euro, de tweede 20 en de derde 10”, zegt Aertsen.

Jubileum
Om het jubileum te vieren zijn alle winnaars van de afgelopen 25 jaar uitgenodigd. Daarnaast komen er twee blaasorkesten de sfeer opzwepen. “We willen het een gezellige bedoening maken en zoveel mogelijk deelnemers aantrekken. Hoe meer deelnemers hoe meer bezoekers”, zegt Aertsen.

Meestal ligt het aantal deelnemers rond de 700 tot 750. Dit jaar gaat de organisatie toch wel uit van een deelnemersaantal rond de 1000 verklaart Van Hest. “De doelgroep van de wedstrijd wordt steeds breder. Het is voor alle leeftijden, maar het gaat erom dat we eerst een leuke wedstrijd rennen om vervolgens met z’n allen carnaval te vieren met een pintje in de kroeg!” [Judith Quint/GeR]

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.