‘Menu UvT nodigt teveel uit tot schranzen’

De Tilburgse universiteit verleidt studenten tot ongezond eetgedrag door teveel vette en ongezonde happen aan te bieden in de nieuwe kantines. Dat stelt een door Univers uitgenodigde diëtiste, Det Pieters-Van de Graaf die het voedselaanbod bekeek. “Deze jonge generatie heeft op z’n veertigste en masse diabetes”, waarschuwt zij.

Jarenlang klonk gemor over het eten op de campus. Het zou smakeloos zijn, duur en fantasieloos. Vanaf januari dit jaar vervangt cateraar Sodexo de voorganger Albron, en exploiteert keten La Cloche de Esplanade. Ook is er een Top Croque en volgt later dit voorjaar een Döner Company. Na veel discussie in onder meer de Universiteitsraad is gekozen voor meer onderling concurrerende voedselcateraars en meer diversiteit op de campus. “De vraag van de klant was onze insteek”, vertelt Hugo Hendriks, directeur van het facilitair bedrijf.

Diëtiste Det Pieters-Van de Graaf vindt het aandeel vetrijk en suikerrijk eten op de campus echter te groot. Dat vormt een risico voor de gezondheid omdat studenten de risico’s nu onvoldoende beseffen. “Ik krijg dertigers en veertigers in mijn diëtistenpraktijk met hartklachten, hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol of diabetes type 2. ‘Had ik maar eerder geweten wat dat eten met me deed’, zeggen ze dan.” Als het aan haar ligt, moet het Rijk duidelijk zeggen: we verbieden dat vette eten in onderwijsinstellingen. Waarschuwingsposters in de kantines zouden volgens haar niet misstaan. “Het is een commerciële afweging tegenover de gezondheidsoverwegingen”, erkent Sodexo-manager Peter van Bloemendaal. Tilburg University heeft vastgelegd dat er een basisassortiment moet zijn van ‘eenvoudig’ eten voor een schappelijke prijs. Het bedrijf moet geld betalen om op de universiteit te mogen cateren – en dan zijn goedverkopende (vette) producten waar je een marge op kunt halen aantrekkelijk. “Maar het moet hier geen frituur worden; we houden het aantal snacks beperkt.”

Lees donderdag meer in de papieren Univers, te vinden in de roze bakken op de campus.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.