Dialoog tussen religies nodig

Onze samenleving gaat krampachtig om met religie. Er kan zelfs gesproken worden over antireligieus, seculier fundamentalisme. Dat stelt hoogleraar Interreligieuze dialoog Marcel Poorthuis in zijn oratie op 6 april.

Mensen zijn door de toenemende secularisatie vervreemd van hun eigen religie en kerk. Dat betekent niet dat er geen belangstelling is voor religie: mensen stellen vandaag de dag hun eigen pakket wijsheden samen. Maar dit doen ze zonder oog te hebben voor de historische relaties tussen Jodendom, christendom en islam en zonder de band van gelovigen met die specifieke gemeenschap serieus te nemen.

Een andere factor die de dialoog tussen de godsdiensten tegenhoudt is het toenemende fundamentalisme; het tegendeel van dialoog, omdat de ander daarin louter als ketter en vijand verschijnt, zonder enige verwantschap. Toch moeten de maatschappij en diens religies open blijven staan voor zo’n dialoog, betoogt de hoogleraar. Het goede in andere overtuigingen kan dan niet langer als een bedreiging van de eigen religieuze identiteit worden gezien.

Voorafgaand aan de oratie van Poorthuis vindt er van 13.00 tot 15.45 een symposium plaats, met de naam Staat de vrijheid van godsdienst onder druk?. Juridische, islamitische en filosofische perspectieven wisselen elkaar af, met sprekers als prof. S. van Bijsterveld (staatsrecht) en prof. M. Siddiqui (islamitische theologie). Kijk hier voor het volledige programma.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.