Troep op straat leidt tot discriminatie

Troep op straat zet mensen aan tot denken in stereotypen of zelfs tot discriminatie. Dat komt doordat mensen behoefte hebben aan structuur. Dit stellen gedragswetenschappers Diederik Stapel van de UvT en Siegwart Lindenberg van de Rijksuniversiteit Groningen.

De twee hoogleraren voerden verschillende veld- en labexperimenten uit. In één van de veldexperimenten vroegen Stapel en Lindenberg veertig reizigers op station Utrecht Centraal een aantal vragen te beantwoorden over eigenschappen van minderheden in Nederland. De proefpersonen werden gevraagd plaats te nemen in een ruimte waar ook een Afrikaanse of autochtone Nederlander aanwezig was.

Het experiment werd afgenomen tijdens een staking van het schoonmaakpersoneel en een tijd later nog eens, toen het station weer schoon was. In de vervuilde omgeving bleken de mensen in hun antwoorden meer stereotype eigenschappen toe te kennen aan minderheden dan mensen in een schone omgeving. Bovendien gingen mensen in de vervuilde omgeving verder van de Afrikaanse Nederlander zitten dan van de autochtone Nederlander.

De serie experimenten worden vandaag gepresenteerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.