Sodexo onder vuur om schending werknemersrechten

Cateraar Sodexo ligt in Amerika onder vuur vanwege schending van de U.S. Labor Law. Volgens de National Labor Relations Board is er voldoende aanleiding voor een aanklacht. Zo zou de cateraar werknemers die zich willen aansluiten bij een vakbond, met ontslag bedreigen of daadwerkelijk ontslaan.

Medewerkers die bij een vakbond zijn aangesloten, zijn volgens de NLRB verder bespioneerd. Het nieuws over de manier waarop Sodexo haar werknemers in Amerika zou behandelen, heeft tot verschillende studentenprotesten geleid. Zo werden deze week 27 studenten gearresteerd na een sit-in op de Universiteit van Washington. Zij wilden dat de universiteit het contract met de cateraar op zou zeggen.

De Franse cateraar Sodexo is een van de grootste cateraars ter wereld en verzorgt sinds 2011 ook de catering op de Universiteit van Tilburg. Wereldwijd heeft de cateraar 380.000 mensen in dienst, verspreid over tachtig landen. In april riepen de vakbonden van zes landen Sodexo al op de werknemersrechten te respecteren.

In Nederland zijn voor zover bekend geen problemen met Sodexo, de werknemersrechten zijn hier ook beter geregeld dan in Amerika. Enkele Sodexo-medewerkers, werkzaam in de catering op de UvT, wilden richting Univers overigens niet reageren op de berichtgeving, noch op de vraag of ze de berichtgeving kenden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.