Zijlstra wil meer uitblinkende studenten

Ook hogescholen en universiteiten die niet deelnemen aan het ambitieuze Sirius Programma, zouden ernaar moeten streven dat tien procent van de bachelorstudenten deelneemt aan opleidingstrajecten zoals honoursprogramma’s, aldus staatssecretaris Halbe Zijlstra.

Deze honoursprogramma’s vragen aanmerkelijk meer van studenten dan de doorsnee opleidingen. “De ervaringen met het Sirius Programma kunnen worden benut voor de profilering van instellingen en voor differentiatie in het onderwijs. Doel is dat meer studenten verder studeren dan het basisprogramma. In de meerjarenafspraken is daarom vastgelegd dat in 2014 10% van de bachelorstudenten deelneemt aan opleidingstrajecten (zoals honoursprogramma’s) die aanmerkelijk meer van studenten vragen dan de doorsnee opleidingen. De inspectie signaleert dat instellingen vooral met het Sirius Programma aan deze afspraak werken. Het is de bedoeling dat ook instellingen die niet deelnemen aan het Sirius Programma zich inzetten om de afspraak na te komen.”

Dat schrijft staatssecretaris Zijlstra in een reactie op het op het Onderwijsverslag 2009-2010 van de Inspectie van het Onderwijs. Het Sirius Programma stelt hogescholen en universiteiten in staat de beste studenten uit te dagen het beste uit zichzelf te halen.

Zijlstra: “Het Onderwijsverslag toont dat er nog veel ruimte is voor
verbetering. De kwaliteit van examens in het het hoger onderwijs is nog onvoldoende gegarandeerd. En er zijn in alle onderwijssectoren soms grote verschillen in prestaties tussen instellingen, ook bij instellingen met een vergelijkbare leerlingenpopulatie. Verbetering is dus hard
nodig. Internationaal vergeleken zit Nederland weliswaar in een brede kopgroep, maar die positie is geen rustig bezit in een tijd waarin nieuwe landen opkomen die zich met een enorme drive ontwikkelen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.