Scriptorium en videocolleges blijven behouden

Het Scriptorium verdwijnt niet, de videocolleges blijven op centraal niveau behouden en ook het traject voor docentprofessionalisering (Basis Kwalificatie Onderwijs en toetsen) wordt niet beëindigd. Dat maakte het CvB bekend tijdens een vergadering met leden van de Universiteitsraad. In een eerder plan was nog sprake van beëindiging van de drie activiteiten op centraal niveau.

Het CvB komt hiermee tegemoet aan de fracties in de Universiteitsraad die onder meer bezwaar hadden tegen sluiting van het Scriptorium. Ondanks deze handreiking is het de vraag of het CvB het nieuwe bezuinigingsplan volgende week langs de raad krijgt. Tijdens een commissievergadering bleek dat er nog flink wat bezwaren zijn.

Fractie Abvakabo liet weten bij het nieuwe bezuinigingsplan (de derde versie inmiddels) nog steeds vraagtekens te hebben over de bedrijfseconomische noodzaak van een reorganisatie. Ook heeft de partij twijfels over de omvang van de bezuinigingen en de verdeling van het te bezuinigen bedrag over faculteiten en diensten.

Korrie van Helvert: “Wij zijn niet tegen bezuinigingen, dat is gewoon noodzakelijk. Maar een reorganisatie is iets wat je pas als laatste redmiddel inzet om de zaak op orde te krijgen, als alle andere middelen niet voldoende geholpen hebben. Wij zijn nog niet overtuigd dat een reorganisatie nodig is.”

Afgelopen maandag was overlegden het CvB en leden van de Universiteitsraad in een besloten vergadering over het aangepaste bezuinigingsplan dat het college moest maken nadat een eerste versie werd weggestemd. Op dat tweede plan reageerden de fracties opnieuw met veel kritiek. In reactie daarop kwam het CvB met een derde versie op de proppen. Zo werden bedragen aangepast. Niet langer bedragen met punten achter de komma’s, maar richtbedragen. De bedoeling is nu dat de diensten 6.500.000 miljoen euro bezuinigen. Het aandeel in fte wordt geschat op 45.

De 6 miljoen is verdeeld over meerdere diensten. Zo verdwijnt bij de corporate staff 3 fte en moet 6 ton bespaard worden. General services moet 4 ton besparen, er verdwijnen vijf fulltime banen. Facility services krijgt het met 3 miljoen euro hard voor de kiezen, er verdwijnen tien fte. Bij student services gaat het om een miljoen euro en 9 fte, bij LIS om 1,5 miljoen en 18 fte.

De faculteiten moeten ook bezuinigen, hier gaat het om vijf miljoen. Waarschijnlijk kan dit bedrag bezuinigd worden zonder dat een reorganisatie nodig is, zo verwachten de faculteiten.

Overigens adviseert de Universiteitsraad wat de diensten betreft nu alleen over de vraag of de bedragen haalbaar zijn. De vraag op welke zaken exact bezuinigd kan worden, wordt volgende week niet beantwoord. “In het reorganisatieplan dat volgt zullen de verschillende zaken zodanig en nauwgezet worden uitgewerkt, dat advisering per onderdeel door de raad dan mogelijk is”, aldus het CvB.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.