Opinie: verplichte colleges theologie

De kogel is door de kerk. Vanaf volgend collegejaar krijgen de studenten van de Tilburg School of Theology te maken met verplichte colleges.

Om de inzet en het niveau van de studenten te verhogen stelde het managementteam van de TST voor om in het examenreglement voor 2011/2012 een aanwezigheidsplicht voor werkcolleges in te stellen. Bij een vak van 6 ects mag een werkcollege hooguit drie keer gemist worden, bij een vak van 3 ects slechts een keer. Mocht de student meer colleges missen, mag hij geen tentamen doen. De faculteitsraad, minus ondergetekende, stemde uiteindelijk toe. Tot ziens academisering van het onderwijs!

Het is een opmerkelijke stap van de TST, net in een tijd waarin het College van Bestuur van de universiteit zich, dankzij de grote inzet van de studentenfracties van de universiteitsraad, duidelijk heeft uitgesproken tegen verplichte colleges. Volgens de notulen van de universiteitsraadvergadering van 4 februari jl. stelde de Rector Magnificus, na aanleiding bij een soortgelijke situatie bij de economische faculteit: “Verplichte deelname aan colleges en uitsluiting van het tentamen passen evenwel niet in de vernieuwende visie van de universiteit. De verwijzingen naar deze maatregelen zullen radicaal uit alle stukken worden verwijderd. Het verslag van deze vergadering zal dienen als schriftelijke bevestiging van deze toezegging.”

Het managementteam van de TST verschuilt zich achter het feit dat alleen werkcolleges, op andere faculteiten practica genoemd, verplicht worden gesteld. Echter, verreuit het grootste deel van de werkcolleges op de TST is qua opzet niet verschillend van een hoorcollege. Klachten hierover vanuit de studenten hebben nauwelijks geholpen. Ook in het nieuwe examenreglement staan geen expliciete richtlijnen aangegeven voor werkcolleges. Dit zal in de praktijk betekenen dat docenten hun ‘hoorcollege’ simpelweg kunnen aanmelden als werkcollege, om verzekerd te zijn van een volle collegezaal.

Alle argumenten voor academisering van het onderwijs, de vrijheid en zelfverantwoordelijkheid van studenten aan een universiteit ten spijt. De faculteitsraad stemde op mij na in met het nieuwe examenreglement. De deadline waarop deze zou moeten ingevoerd kwam te dichtbij en men was over de rest van het document zodanig tevreden dat de verplichte colleges als losgeld werden gezien.

Na de aanstaande langstudeerdersboete wordt met de aanwezigheidsplicht weer een deel van de academische vrijheid en de mogelijkheid voor persoonlijke ontwikkeling van studenten ingeperkt. En het overgrote deel van de faculteitsraad van de TST heeft met de instemming met volle bewustzijn van de gevolgen hiermee ingestemd. Als lid van deze raad schaam ik me daarvoor kapot…

Arnoud van Hulst is student aan de UvT en lid van de faculteitsraad van TST.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.