Recensie: kunstvoorstelling Warandebos

Een woeste dinosaurus bewoont sinds vorige maand het Warandebos. En met hem zijn tientallen andere dieren als schildpadden en megaslakken naar het bos verhuisd. Maar vrees niet: ze zijn allemaal van klei en maken deel uit van een nieuwe kunsttentoonstelling.

Wat is er lekkerder dan op een zwoele zomeravond door het bos te struinen en op elke hoek iets verrassends tegen te komen? Soms op de grond, soms in de bomen, soms een stukje van het pad af tussen het struikgewas. De nieuwe tentoonstelling in het Warandebos is de place-to-be voor een relaxte en vernieuwende wandeling.

De kunstwerken vind je door het hele bos heen en zijn zo divers als je je maar kunt bedenken. De grote muur met muzieknoten midden op het pad is niet te missen, net als de metershoge zwart-wit gestreepte pilaar op een kruising. Maar ga ook eens op zoek naar het kleine luchtkasteeltje dat ergens hoog in een boom verscholen zit. Of voer een discussie met je medebezoekers bij één van de beelden waarvan niet helemaal duidelijk is wat het voorstelt.

De stukken zijn gemaakt van allerlei verschillende materialen. Maar de details zijn vooral bij de kunstwerken van klei indrukwekkend. Jammer van de klei is wel dat die niet gebakken is en daarom afbrokkelt en wegregent. En er is uiteraard hier en daar ook kunst voor gevorderden: plastic vuilniszakken in bomen, een soort omgebogen vangrail midden op het pad. Soms lijkt de diepere gedachte erachter wel erg diep. Maar dat is het mooie aan zo’n boswandeling: wil je niet stil blijven staan, dan loop je gewoon lekker door.

Doordat het bos zo veel verschillende wegen heeft, blijft er altijd wel iets ongezien. Daarom is het een voorstelling die zelfs na een aantal bezoeken nog altijd boeiend en vernieuwend is. En wie niet eeuwig wil blijven zoeken naar de kunstwerken kan natuurlijk ook gewoon een informatieboekje met plattegrond (10 euro) halen bij het café Grotto in het bos.

De tentoonstelling Lustwarande ’11: Raw is de komende weken nog te zien in het Warandebos.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.