Bijverdienen is riskant door bijtelling rente

Studenten moeten oppassen dat ze niet te veel bijverdienen. Door schimmige wetgeving bestaat het risico dat hun studiefinanciering en ov-jaarkaart teruggevorderd wordt, zonder dat het maximaal vastgestelde bedrag dat de student mag bijklussen al verdiend is.

Vanwege een wetswijziging, al in 2008 doorgevoerd, is het een stuk schimmiger geworden wat studenten precies mogen bijverdienen per jaar, schrijft Spits.

Studenten mochten tot 2008 ongeveer 10.000 euro netto bijverdienen zonder dat hun studiefinanciering en ov-kaart in gevaar kwam. Dat bedrag is opgehoogd naar 13.215,83 euro, maar nu wordt ook de rente van vier procent uit eigen vermogen meegerekend, wat de balans onoverzichtelijk maakt.

Met name studenten, die beschikken over spaarrekeningen en vastgoed zonder het zelf te weten, moeten oppassen, waarschuwt fiscalist Pieter Spooren van HLB Van Daal & Partners in Spits. “Studenten met ouders die een schenkingsplan hebben opgesteld, komen bedrogen uit. Vaak weten studenten zelf niet eens hoeveel ze bezitten bij dit soort constructies. Ook vastgoed op naam van de student bij een waarde van 350.000 euro of meer is nadelig voor de studiefinanciering.”

In april dit jaar werden Kamervragen gesteld naar aanleiding van het beleid, maar tot dusver blijft de regeling van kracht.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.