Recensie: zomercarnaval Rotterdam

Zomer? Volgens de kalender is het officieel wel die warme tijd van het jaar, maar met alle wind en regen van de laatste weken voelt het meer aan als herfst. Misschien was die kou ook de reden dat het zomercarnaval in Rotterdam vrij sfeerloos bleef. Of het was het gebrek aan vurig temperament van de Zuid-Hollanders. Hoe dan ook, hoewel de deelnemers aan de jaarlijkse optocht flink hun best deden om sfeer te maken, ontbrak er toch een bepaalde vibe, die het Brabantse carnaval wel kent.

Het idee achter het Zomercarnaval is theoretisch prima. In het koude Nederlandse klimaat valt carnaval aan het einde van de winter. Dit klimaat leent zich niet voor het vieren van carnaval op de manier die Latijns-Amerikaanse en Kaapverdische emigranten van huis uit kennen, met korte rokjes, hemdjes, veren en jurken. Het Zomercarnaval biedt hen de gelegenheid om hun carnaval alsnog te vieren, maar dan in de warme julimaand. Deze zomer is die warmte echter ver te zoeken. De klimaatgoden zijn hopeloos in de war en dus moesten de 2000 deelnemers uit verschillende 22 landen hun schitterende pakken, gemaakt voor tropische temperaturen showen, terwijl het in de havenstad maar een graad of zeventien en regenachtig was.

800.000 bezoekers trokken vorig jaar naar Rotterdam voor het zomercarnaval. Vanwege de verwachte drukte en omdat we een goed plekje willen hebben, zoeken we al rond 13.00 uur een geschikte locatie uit om de tocht te kunnen bekijken, in de Witte de Withstraat. Het blijkt achteraf niet nodig om zo vroeg te gaan, een uur later is er nog steeds plek genoeg. De route is met 2,5 kilometer dan ook vrij lang en voert langs bekende Rotterdamse plekken als het Weena, de Coolsingel.

Wat opvalt, vergeleken met het Brabantse en Limburgse carnaval, is dat van de bezoekers aan het zomercarnaval bijna niemand verkleed is. Alle bezoekers arriveren in hun dagelijke kloffie. Gelukkig delen diverse sponsors felgekleurde hoeden, sjaals en brillen uit, om de boel toch nog een vrolijk aanzien te geven.

De deelnemers aan de optocht zijn niet zuinig geweest met veren, zo blijkt direct als de eerste deelnemers aan de tocht passeren. Witte veren, groene, gele. In alle kleuren van de regenboog komen de ‘tooien’ voorbij. De deelnemers zijn duidelijk maanden met hun kleding bezig geweest, Ieder glittertje zit op de goede plek, zelfs de schoenen zijn in stijl. Kinderen van een jaar of vier zijn gekleed in een mini-versie van het pak van hun moeder, en dansen en met een keurig ingestudeerd dansje op los. Brassbands zorgen voor een exotisch ritme, ondersteund door vrachtwagens met grote boxen die in de stoet meerijden.

Vanwege de prachtige kostuums is het het zeker waard om het zomercarnaval te bezoeken. Bij het publiek komen de heupen echter niet los. Zomercarnaval in Rotterdam is vooral een kijkcarnaval, niet zozeer een festijn dat je beleeft. In die zin maakt het niet zoveel uit of je nu thuis voor de tv naar de optocht kijkt of in de stad. Vergeleken met het Brabantse carnaval blijft het zomercarnaval krampachtig ogen.

Een fotoverslag vind je hier.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.