PVV: subsidie Nexus Instituut stilzetten

De Statenfractie van de Partij Voor de Vrijheid (PVV) roept de provincie Noord-Brabant op om per direct de subsidie voor het Nexus Instituut stil te zetten. Volgens de politieke partij gebruikt directeur Rob Riemen de ‘grotendeels door de belastingbetaler gefinancierde organisatie voor een persoonlijke haatcampagne tegen de PVV.’

De PVV verwijst onder meer naar de festivalkrant van festival Lowlands. “Het voorwoord van deze krant bevat enkele verwerpelijke passages over de regering, de PVV-kiezers en Geert Wilders. De krant bevat ook de Lowlands-programmering en daaruit blijkt dat een van de sprekers van de Lowlands University,  Rob Riemen van het Nexus Instituut is. Riemen heeft inmiddels een behoorlijke eenzijdig CV opgebouwd als het gaat om anti-PVV en anti-Wilders lezingen, zoals blijkt uit zijn persoonlijke website en die van het Nexus Instituut.”

In het Brabants Dagblad laat Rob Riemen weten dat de PVV ‘zichzelf opnieuw ontmaskert als een partij die de bijl wil zetten aan de wortel van de democratie. “De vrijheid van meningsuiting geldt alleen voor de PVV. Andere geluiden moet de mond worden gesnoerd. Geldkraan dicht, weg ermee.”

Saillant is dat de PVV in het door haar op internet geplaatste document met de vragen aan de Provincie een bijlage heeft toegevoegd van een mailwisseling (vier mails)  tussen UvT’ er Patricia van der Kammen en Kirsten Walgreen, zakelijk directeur van het Nexus Instituut. Van der Kammen wil graag een kopie van de jaarrekening over 2010 van het Nexus Instituut hebben,  maar die wordt volgens Walgreen ‘conform wettelijke bepalingen alleen ter beschikking gesteld aan onze subsidiënten en donateurs, niet aan individuen’.

Van der Kammen: “Ik vind het een uitermate boeiende uitleg. De wetgeving verbiedt u echter absoluut niet om mij de jaarrekening van Nexus toe te zenden. Des te interessanter is dus de vraag waarom u mij dat wilt laten geloven.”

Walgreen: “Ik zeg met geen enkel woord dat de wetgeving ons iets zou verbieden. Wat in mijn mail staat, is dat er geen enkele wettelijke verplichting bestaat. Dit is niet iets wat ik u wil laten geloven, maar een feit. Omdat er geen wettelijke verplichting bestaat om een jaarrekening toe te sturen op grond van een ongemotiveerd verzoek van een willekeurige belastingbetaler, bestaat er voor mij geen reden om uw verzoek te honoreren.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.