‘Gescheiden lessen voor jongens en meisjes’

Scholen moeten experimenteren met gescheiden lessen voor jongens en meisjes. Dat zou een goed middel zijn tegen de achterstand van jongens in het onderwijs.

“We vinden het volkomen logisch dat leerlingen van dezelfde leeftijd bij elkaar in de klas zitten, maar leerlingen van hetzelfde geslacht bij elkaar plaatsen is taboe. Terwijl het goed zou zijn om dat voor bepaalde lessen te proberen. In de puberteit lopen jongens gemiddeld twee jaar achter op meisjes in hun hersenontwikkeling, daar moet je in het onderwijs rekening mee houden door aangepaste lessen,” zegt Wim Kuiper, voorzitter van de vereniging Besturenraad in dagblad Trouw.

Bij de Besturenraad zijn 540 christelijke schoolbesturen aangesloten.  Het gaat om 2200 scholen en 800.000 leerlingen.

Een taalles kan volgens Kuiper het beste gescheiden kunnen worden gegeven. “Meisjes zijn meestal beter in taal. Als jongens zich in dat vak alsmaar met meisjes vergelijken, kan dat heel ontmoedigend voor ze zijn.” Bij wiskunde geldt het omgekeerde, omdat het ruimtelijk inzicht bij jongens zich vaak sneller ontwikkelt dan bij meisjes. “In een gescheiden wiskundeles zou je juist op de voorsprong van jongens kunnen inspelen.”

Kuiper is geen voorstander van het helemaal uit elkaar halen van jongens en meisjes. “Ze moeten natuurlijk wel leren samenwerken en ze moeten zich aan elkaar kunnen optrekken. Maar we moeten er niet te spastisch over doen als er qua lesstof en aanpak verschil wordt gemaakt in geslacht.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.